Megérkezett a Nexus 5X

A Google ma két új Nexus készüléket is bemutatott. A Huawei által gyártott 6P mellett egy kisebb, de legalább olyan erős eszköz is piacra kerül. A Nexus 5X nevet viselő készüléket az LG gyártja, akárcsak a Nexus 5-öt, amely a Google szerint a legsikeresebb Nexus telefon volt eddig. Egyúttal ez az első LG mobil, amin van ujjlenyomat-olvasó.

Az 5,2 inches kijelző felbontása Full HD, ezt Gorilla Glass 3 védi a sérülésektől. Az egész készülék formavilága a Nexus 5-öt idézi, a 136 grammos tömegre is igen büszkék a Google-nél. A burkolat alatt a Qualcomm Snapdragon 808-as chipset lapul, azt pedig már a G4 óta tudjuk, hogy a QHD felbontással sincs gondja, a Nexus 5X-nél sem számítunk akadozásra.

A hátlapra 12 megapixeles kamera került, amely 1,55 micronos pixelekkel, ami rossz fényviszonyok esetén lehet majd előnyös. Ráadásul lézeres autofókuszt is kap a termék. A készülékkel természetesen 4K felbontású videó is készíthető, a töltést és az adatmozgatást USB Type-C csatlakozó segítségével oldhatjuk meg. Ez a modell is képes a gyorstöltésre, a hátlapon pedig ott van az ujjlenyomat-olvasó. A Nexus Imprint ugyanazt nyújta az 5X-ben, mint a 6P-ben: 0,6 másodperc alatt érzékeli az ujjat és a használat során egyre jobb és jobb lesz, mivel mindig próbálja pontosítani az információkat.

Természetesen - mivel referenciamodellről van szó - ezen a készüléken is az Android Marshmallow fut, amelynek egyik fő újítása, hogy különböző szoftveres trükkökkel próbálja az üzemidőt megnyújtani. Számos szenzor érzékeli, hogy épp milyen helyzetben van a készülék, s ezek alapján kapcsolgat le és fel különböző, háttérben futó szolgáltatásokat. A Google szerint ez mintegy 30%-kal dobhatja meg a készenléti időt, miközben az akkumulátor is növekedett, az 5X-ben már 2700 mAh-s telep található. Az Egyesült Államokban 379 dollárról indulnak az árak, ez a 16 GB-os verzióra értendő. Elérhető lesz duplaekkora tárhellyel is a készülék, de a jelenlegi információk szerint a RAM mérete mindkét esetben 2 GB. MicroSD-vel a telefon nem bővíthető, viszont talán lényeges lehet, hogy vízlepergető a burkolat. Hazánkba valószínűleg csak az év végén érkezik a Nexus 5X, ha minden adót hozzácsapunk, akkor nagyjából 140 ezer forintos árra számíthatunk.

Azóta történt

Hirdetés