Linux alapú készülék a kommunikátorok ellen

A Nokia egy ideje már nem frissített kommunikátor sorozatát, az utolsó módosítás a 9300i megjelenése volt. Azóta az N és az E szériát próbálják az üzleti felhasználók számára kelendővé tenni.


Mire hasonlít?

 

Egy eddig ismeretlen, Road néven futó német gyártó viszont kölcsönvette a kommunikátorok kialakítását, ám Linux alapokra épített fel a készülékben futó operációs rendszert. A névadás során sem sokat gondolkodtak, nemes egyszerűséggel HandyPC-re keresztelték az eszközt. Külön érdekesség, hogy pont a tegnap bemutatott Trolltech Qtopia platform fut a telefonon.


Összecsukva egészen kompakttá válik

 

A 210 grammos készülék GPRS és EDGE adatátvitel mellett ismeri a Bluetooth és a WLAN szabványokat is. A külső kijelző csak sima egyszínű, a belső megjelenítő viszont 640x240 pixeles. Bár Linux rendszerről beszélünk, a készülék kezeli az Office dokumentumokat és szinkronizálható Windows operációs rendszerrel is.
A programok futtatásához 400 MHz-es Intel XScale processzor mormog a háttérben, a beépített memória 64MB ROM-ból és ugyanennyi felhasználói kapacitásból áll. A hátlap alatt 1500 mAh teljesítményű akkumulátor dolgozik, amellyel a gyártó szerint 240 órás készenléti idő érhető el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés