Hirdetés

LG blog: Így költöztesd az adataid!

Az okostelefonok előtti időkben, mikor még a zárt készülékek sem rendelkeztek belső névjegyzékkel és tárhellyel az SMS-ek számára, adataink költöztetése egyszerű eset volt: mindent a SIM-kártya memóriájában tároltunk, így annak áthelyezése egyenlő volt egy átköltözéssel. Idővel azonban megjelentek a fejlettebb szervezőfunkciókkal, komolyabb névjegyzékkel rendelkező készülékek, minek következtében szükségessé vált valamilyen külső eszköz használata, mely rendszerint a számítógépet jelenti. Manapság nem csak számítógépre kötött készülékünkről tudunk adatokat menteni, vagy arra éppen adatokat helyezni, akár egyetlen készülékkel is megoldható annak „belakása”. Az LG a következő néhány blogbejegyzésben az ilyen jellegű költözködésben szeretne segíteni, egy-egy rövid leírással az adatmozgatás mikéntjéről, főként saját szemszögből. Első körben az okostelefonokról és az úgynevezett feature phone-okról történő adatmentést vesszük kicsit górcső alá, a későbbiekben pedig szó lesz arról, hogy ezeket az adatokat hogyan tolhatjuk fel Androidra vagy épp Windows Phone 7-re.

A leginkább kézen fekvő megoldás a legtöbb készülék esetében a gyártó által rendelkezésre bocsájtott számítógépes szinkronizáló alkalmazás, melyek általában ugyanúgy működnek minden készüléktípussal, ha azok esetében a gyártó megegyezik. Azonban a kompatibilitás nem minden esetben áll fenn, mint lehetőség, főleg ha gyártót és platformot is váltunk. Ilyenkor többségében az üzeneteink fognak leginkább csorbát szenvedni. Az SMS-ek hordozása azonos platformon belül – itt is inkább az Android és Symbian rendszerre kell gondolnunk – számítógép nélkül is megoldható, de két eltérő platform között problémás lehet.

Névjegyek és naptárbejegyzések terén már nem ilyen nyűgös a helyzet, az asztali kliensek többségének az ilyesmi laza ujjgyakorlat, okostelefonokon még a készülékről közvetlen elvégezhetők a szükséges adatmentések. A legjobb, ha névjegyek kapcsán egy emészthető vCard (.vcf kiterjesztés), naptárak kapcsán vCalendar (.vcs kiterjesztés) vagy legalább .csv kiterjesztésű állományhoz lyukadunk ki, ezek már a legtöbb program vagy felhő szolgáltatás számára értelmezhető adatnak minősülnek.

A .csv kiterjesztésű fájlok lehetnek névjegy- és naptármentések is, táblázatkezelő alkalmazások számára is értelmezhető formátumok, melyekben az első oszlop első cellája az adott információ címkéit – névjegyek esetén például a bevitt adatok kategóriáit (név, telefonszám, e-mail stb.) – tartalmazza vesszővel elválasztva, az ezt követő tényleges adatok a kategóriának megfelelő sorrendben vannak. Ez hasznos lehet, ha esetleg valami kompatibilitási problémából adódóan szeretnénk manuálisan módosítani névjegyzékünket vagy naptárunkat, bár ennél jóval kényelmesebb módon is megtehetjük mindezt, ha rendelkezünk egy Outlook programmal, de például az LG készülékekkel kompatibilis LG PC Suite is alkalmas erre.

Android rendszerű készülékek esetén az asztali megoldások mellett ott a jó öreg kötelező Google fiók, ami a névjegyek és naptárak mellett egy kis trükkel – pontosabban egy SMS Backup+ nevű programmal – még arra is rávehető, hogy SMS-einket is a keresőóriás felhőjében tárolhassuk, igaz ez csak arra jó, hogy másik androidos készülékre átemeljük üzeneteinket, vagy netán archiváljuk azokat.

A Windows Phone 7 esetén majdnem olyan egyszerű a dolgunk, mint a régi szép időkben, ugyanis a rendszer nem kínál semmilyen közvetlen szinkronizációs megoldást számítógép és mobil készülék között, ráadásul az alternatív, harmadik fél beiktatását igénylő megoldással sem tudjuk semmilyen hordozható, vagy legalább archiválható formába menteni szöveges üzeneteinket. Névjegyzékünk egész szerkezetét is csak felhőben tárolhatjuk, azaz valamely online szolgáltatás - mint például a Windows Live vagy a Google fiók – címjegyzékében. Ezen enyhít valamelyest ezen szolgáltatások Outlook kompatibilitása.

Az úgynevezett feature-phone-ok kapcsán lényegében a PC Suite-ra szűkülnek lehetőségeink, bár ezt egyáltalán nem kell a szó szoros értelmében megkötésnek tekinteni. A LG PC Suite ezen a téren igencsak kellemes készlettel rendelkezik: egy felületen tudjuk zárt rendszerű és androidos készülékünk, valamint a kliensprogram frissítéseit kezelni, a névjegyek és naptárbejegyzések kezelése mellett üzeneteinket is menedzselhetjük. Mindezeket az LG Air Sync vezeték nélküli szinkronizációs szolgáltatása egészíti ki, melyről és a PC Suite egyéb funkcióiról a későbbiekben külön bejegyzésben lesz szó, azonban legközelebb az androidos készülékek „belakását” taglaljuk kicsit részletesebben.

Inarus

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés