Lezárult a T-Mobile egyetemi pályázata

Ünnepélyes díjátadóval zárult a T-Mobile egyetemi mobilszélessáv pályázata. Az októberben meghirdetett „MobilNet” pályázat eredményeként három budapesti egyetem összesen kilenc diákja nyert notebookot és ingyenes belföldi mobilinternet-előfizetést helyezéstől függően kettő, egy vagy fél éves időtartamra.

A díjátadóra a Magyar Képzőművészeti Egyetem patinás aulájában került sor, a „MobilNet” pályázat során született alkotásokból készült kiállítás helyszínén. Az ünnepségen részt vett Dr.Jobbágy Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási igazgatója, Dr. Jámbor Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai, fejlesztési rektorhelyettese, Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató helyettese, a T-Mobile vezetője.

“A világháló mára az oktatás, a tanulás egyik elengedhetetlen eszköze lett. A mobilinternet segítségével a diákok könnyebben végezhetik el tanulmányaikat, pl. információk gyors keresésével, dolgozatok elkészítésével és eljuttatásával, az egyetemi jelentkezések online bonyolításával. Napjainkban nem beszélhetünk versenyképes oktatásról anélkül, hogy diákjaink, a felnövekvő nemzedék kezébe ne adnánk a legkorszerűbb eszközöket, és a lehetőséget, hogy szabadon kommunikáljanak. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2007 őszén egyetemi szélessáv programot hirdetünk a hazai felsőoktatás támogatására – hangsúlyozta a díjátadón Winkler János, a T-Mobile vezetője.

A program részeként a T-Mobile „MobilNet” hallgatói pályázatott hirdetett a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE). A pályázóknak az adott intézmény oktatási profiljának megfelelően kellett kidolgozniuk pályázatukat, melynek központi témája a mobilinternet volt. A pályázatok elkészítésében az egyetemek oktatói mellett segítséget nyújtott a T-Mobile is.

A BME hallgatóinak a pályázatukban eddig nem létező, a mobilinternetehez kapcsolódó szolgáltatásokról, azok megvalósításáról fejthették ki elképzeléseiket. A pályázatok között szerepel internetes WAP-áruház és mobiltelefonos programon keresztül elérhető társkereső rendszer is, de többen terveztek olyan szoftvert is, melynek segítségével saját mobilwebes oldalak hozhatók létre, különböző csatolt szolgáltatásokkal, akár chatfunkcióval.

A Corvinus diákok arra keresték a választ, hogy a mobilinternet segítségével milyen új, Web 2.0 alapú üzleti modell mentén alakíthatók ki közösségi site-ok, milyen szerepet játszhat a mobilinternet az újfajta vállalati kommunikációban.

Az MKE hallgatói a netart, vagy más néven hálózati művészet kategóriáját igyekeztek tovább bővíteni alkotásaikkal. Az internet és most már a mobilinternet is, számos új lehetőséget kínál az audiovizuális művészetek számára. Az egyetemen született pályaművek nagy része a mobilinternet azon tulajdonságát használja ki, hogy az egy térben tartózkodó emberek virtuálisan nézelődve, fizikailag is egymásra találhatnak. A másik inspiráló tényező a kevert valóságok világa, amikor egy konkrét fizikai térben mozogva, plusz információkat tartalmazó virtuális installációkkal találkozhatunk. A pályaművek bemutatására nyílt kiállítás 2007. december 21-én délig tekinthető meg a Képzőművészeti Egyetem aulájában

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés