Külső akku elektromos autókhoz

Amennyivel nagyobb az autó, mint egy telefon, annyival nagyobb a külső akku is.

A ZipCharge Go egy elektromos autókhoz készített külső akku. Ami hordozható, de nem vágható zsebre, mert amúgy akkora, mint egy kabinbőrönd, ráadásul ugyanúgy gurul és még fogantyúja is van. És 22 kilogrammot nyom, ami viszont jócskán túlmutat egy utazótáska hasonló paraméterénél.


[+]

A külső akku 4 kWh áramot tud raktározni (ez legalábbis az első generáció képessége, de fejlesztik a duplaekkora kapacitású verziót is), nyilván keletkezik valamennyi veszteség az autó töltésénél (amit maximum 7,2 kW-tal tud megoldani a szerkezet, ha és amennyiben AC-n a kocsi is fel tud venni ennyi áramot), szóval kevesebb mint fél óra alatt a külső akkuban rejlő áramot bele lehet tolni az autóba.


[+]

4 kWh nem sok, egy átlagos e-autó 12-16 kWh-t igényel 100 kilométer megtételéhez még ultratakarékos módon, minden fogyasztót kikapcsolva sem fogunk ezzel az extra töltéssel 30-40 kilométernél messzebbre jutni, de természetesen - ahogyan egy kanna benzin is - ez is vészmegoldás akkor, ha teljesen lemerül az autó. Bár nem foglal éppen kis helyet a csomagtérben és nem is a leginkább gazdaságos megoldás (a külső akku töltésénél is lesz veszteség), de a cég szerint azoknak is praktikus lehet a megoldás, akik otthon nem tudnak tölteni, viszont a lakásukban igen. Ilyenkor az elképzelés szerint a tulajdonos hazaér, leparkol az utcán, a lakásból kicuccolja a ZipCharge Gót, majd közterületen tölt, ami egyébként egy telefonos alkalmazással tud vezérelni. Hogy bizonyos környékeken ki és mennyi időre lenne hajlandó egy hi-tech kabinbőröndöt a kocsi mellett hagyni, az megint más kérdés, mert a berendezés a tervek szerint nagyjából 350 ezer forintot fog kóstálni.


[+]

A ZipCharge Go viszont praktikus lehet autómentéssel, assistance szolgáltatással foglalkozó vállalkozások számára, ha az ügyfél e-autója lemerült az út szélén, akkor oda lehet vinni könnyedén és belepumpálni annyi áramot a villanyautóba, hogy a következő töltőpontig eljusson. Éppen ezért a gyártó bérlési lehetőséget is tervez nagyjából havi 20 ezer forintos áron, ami akár életképes is lehet. Erre azonban még egy évet várni kell, a tervek szerint ugyanis csak 2022 utolsó negyedévében lesz piacképes a termék.

Hirdetés