Kiszorítósdi az ukrán mobilpiacon

Hirdetés

A második legnagyobb orosz mobilszolgáltató, az OAO VimpelCom megvenné a második legnagyobb ukrán mobilcéget, a Kyivstart 5 milliárd dollárért, s ezenfelül átvállalná adósságait is, amelyek a Kommerszant értesülései szerint 2005 végén 456 millió dollárra rúgtak.

Már meg is tették az ajánlatot a tulajdonosoknak: a norvég Telenor ASA-nak, amelynek 56,5 százaléka van a vállalatban, és az orosz Alfa Group tulajdonát képező Altimónak, a fennmaradó rész birtokosának. Az ügylet különös érdekessége, hogy a vevők jószerével saját maguknak tesznek ajánlatot, s aztán megvitathatják, hogy eladják-e önmaguknak a Kyivstart. Az ajánlattevő VimpelCom legnagyobb részvényesei ugyancsak a részvények 26,6 százalékával rendelkező Telenor és 32,9 százalékot birtokló Alfa.

A társtulajdonosok között már régóta dúl a harc, mert mindketten szeretnének többségi tulajdonosok lenni. Az Alfa összeolvasztaná az orosz és az ukrán mobilcéget, de ezt a Telenor ellenzi, ugyanis ebben az esetben elvesztené többségi tulajdonosi pozícióját az ukrán társaságban. A feszültség a társak között már olyan szintet ért el, hogy a Telenor felajánlotta az Alfának: kivásárolja a VimpelComból, az oroszok azonban nem hajlandók eladni a részüket.

Hirdetés