Kijelzőbe épülhet az ujjlenyomat-olvasó

Újabb reformra készül az Apple, ugyanis olyan szabadalmat védettek le, mely már lehetővé teszi a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó fejlesztését, vagyis maga a képernyő működne úgy, mint a mostani legújabb készülékekben található Touch ID gomb. Ugyan a dokumentumban egy nagy képernyős eszköz, nem túl meglepő módon egy iPad szerepel, minden valószínűség szerint a cupertinói cég igyekszik kisebb méretben is megoldani ezt a kialakítást, hogy az iPhone-okban is használni lehessen.

A leírás szerint a kijelző négyféle ujjlenyomat érzékelésére ad lehetőséget egyszerre. A mérnököknek persze nincs könnyű dolguk, hiszen rengeteg szenzort kell elhelyezni vagy közvetlenül a kijelző fölé, vagy az alá, mindenesetre az Apple megjegyzése az, hogy a végeredmény egy olyan panel lehet, ami teljes egészében ujjlenyomat-olvasóként is funkcionál.

Úgy tűnik tehát, hogy a felhasználónak elég egy képernyőn megjelenő ikonra helyeznie ujjbegyét, hogy az felismerje az egyedi biometrikus azonosítóját. Ezáltal lehetőség nyílna az alkalmazások zárolására, vagy különféle biztonsági megoldásokra, bár ez még egyelőre csak spekuláció. Hogy ebből következik-e, hogy az almás vállalat száműzné az előlapról a home gombot, azt még nem lehet tudni, mindenesetre jelentős helymegtakarítás lenne, ha igen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés