Kétszer tízmagos Exynosról pletykálnak

Ismert kémforrás hallott a Samsung műhelyében készülő, különleges lapkáról.

Az európai S22-k meglehetősen nyögvenyelős startja, illetve Samsung játékoptimalizálási szolgáltatásnak csúfolt balhéja után valamikor a gyártó önmagába nézve vagy közösségi nyomásra úgy döntött: dobja következő csúcskészülékei esetében a házi fejlesztésű Exynos lapkát és minden hajlítható és hajlíthatatlan zászlóshajóját Qualcomm chippel értékesíti. Így lehet az, hogy a Galaxy S23 családot a kissé megtolt órajelű Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy lapka hajtja meg, az Exynos 2200 pedig nem kapott folytatást, és olyan pletykák is voltak, hogy nem is fog.

Az S23 család köszöni szépen, jól megvan Qualcomm lapkával
Az S23 család köszöni szépen, jól megvan Qualcomm lapkával [+]

Ezeket a hardvereket ugyanis nem a Samsung mobilos, hanem félvezető üzletága fejleszti, koránt sem olyan szoros összhanggal, ahogy azt az Apple teszi, ezért a koreai gyártó mobilrészlege saját hardverfejlesztő csapat építésébe fogott, a minap pedig leszerződtette a komoly szakértelemmel rendelkező korábbi Qualcomm alelnököt, Benny Katibiant. Mondjuk ő a Samsung austini kutatóközpontjában kezd, és szakértelme az önvezető rendszerekben kamatozhat, szóval nem biztos, hogy a mobilos chipek fejlesztéséből is kiveszi a részét, ezt viszont nem fogja a vállalat az orrunkra kötni. Az mindenesetre látzik, hogy a gyártó hatalmas összegeket fordít kutatás-fejlesztésre minden fronton.

Nem sokan vágynak Exynos lapkára a tavalyi problémák után, ám ezek orvosolhatók
Nem sokan vágynak Exynos lapkára a tavalyi problémák után, ám ezek orvosolhatók (forrás: Samsung) [+]

Mindeközben, mintha párhuzamos univerzumból érkeznének kéminformációk, újabb exynosos pletykákat hallani. Ice Universe megbízható forrástól úgy hallotta, hogy készül az Exynos 2400 a Samsung félvezető részlegénél, méghozzá egy Cortex-X4, két magasabb és három alacsonyabb frekvenciájú Cortex-A720, valamint négy Cortex-A520 processzormaggal. Ez összesen tíz magot jelentene a szokásos nyolc helyett és tízmagos lehet a GPU is. Beszédes ugyanakkor, hogy Cortex-X4 processzormagok hivatalosan még nincsenek, ezt várhatóan idén jelenti be az ARM, és nem is Exynos 2300-ról hallott a forrás. Azaz, ha az információ hiteles, egy év végén vagy jövő év elején esedékes lapkáról lehet szó. Az Exynos 2300 ugyanakkor szintén szóba került már egy esetleges Galaxy S22 FE és Tab S8 FE kapcsán, ám egyelőre ezekből nem lett semmi, az S23 pedig köszöni, jól megvan Snapdragonnal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés