Képernyő mögé bújhat a Galaxy Fold 2 kamerája

Eltűnhet a lencsesziget a harmadik hajlítható képernyős Samsung ketyeréről, nyitott állapotban.

A Galaxy Fold már piacon, és a kagylótelefont újragondoló Z Flip is elérhető lesz itthon nemsokára. A két készülékben nem csak a hajlítható AMOLED kijelző a közös, hanem a valamekkora helyet foglaló „előlapi”, avagy nyitott állapotban látható kamerarész.

Ez pedig már a végleges példány, a Galaxy Fold tesztkészülék
Jelentős méretű a szenzorsziget a Galaxy Foldot kinyitva [+]

A Z Flip apró lukkal megúszta, a Fold ugyanakkor a két kamerát és a szenzorokat a képernyőből nagyobb szeletet hasítva tudta csak elhelyezni, így kevésbé elegáns a megjelenés a Mate X-szel összehasonlítva. Más kérdés, hogy az utóbbi nem kínál kamerát nyitott állapotban, pedig azt sokan fontosnak tartják.

A Mate X-et viszont már az MWC-n, a bejelentés után megfoghattuk
A Mate X képernyője érintetlen, viszont nem kínál szelfikamerát [+]

A Samsung se kíván letenni a „szelfiegységről”: az Android Authority úgy hallotta, a Champ munkanéven készülő Fold 2 a képernyőbe integrálhatja a kamerát – egészen pontosan az AMOLED pixelek mögé. Ez nem ismeretlen technológia: az Oppo már demózta a technológiát, a Xiaomi szerint ugyanakkor több probléma miatt sincs közel az efféle megoldás bevezetése.

Az Oppo megoldása a kijelzőbe integrált szelfiegységre.
Az Oppo megoldása a kijelzőbe integrált szelfiegységre (forrás: GizChina)

Ugyan az OLED pixelek között átszűrődik valamennyi fény, ez azonban a töredéke annak, amennyi normál esetben az optikára jut, így extrém magas érzékenységgel kel dolgozni. Ráadásul, ahogy nő a panel képpontsűrűsége, úgy csökken a rés a pixelek között, drasztikusan rontva a képminőségen.

Jól látható, mégse zavaró a Galaxy Z Flip apró kameraluka
Jól látható, mégse zavaró a Galaxy Z Flip apró kameraluka [+]

Erre a képpontsűrűség lokális csökkentése lehet megoldás, ám ez várhatóan szemet szúrna. A Samsung ugyanakkor számos innovációt bevezetett már, így simán lehet, hogy van egy újabb trükk a tarsolyukban. A kamera elrejtésével és a kávák visszafogásával a képátló a Fold 2 esetében 7,7"-re nőhet, teszi hozzá a forrásoldal. Így nézhet ki a Fold 2 saját képünket szerkesztve, szenzorsziget nélkül:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés