Ismét árusíthat Indiában a OnePlus

Hirdetés

Fura döntés született Indiában a hónap közepén: nem sokkal azt követően, hogy a OnePlus első készülékének helyi értékesítése megkezdődött, az Újdelhi Legfelsőbb Bíróság a One árusításának és importjának tilalma mellett döntött. A határozat szerint a Micromaxnak érvényes különszerződése van a CyanogenMod nevű androidos szoftverfelület exkluzív használatára Indiában, a One pedig ilyen rendszerrel és logóval került forgalomba, ami sérti a Micromax érdekeit.

OnePlus One hátulról
A OnePlus One szerkesztőségünkben is megfordult és Magyarországon is megvásárolható

Igen ám: csakhogy a Cyanogennel az OnePlusnak is szerződése van, méghozzá szoftverük két éves globális használatra a Kínai Népköztársaság területét leszámítva, és a bírói dokumentumokból kiderült, hogy a Cyanogen koránt sem volt kommunikatív első partnerével. Egyfelől „elfelejtették” tájékoztatni a OnePlust a Micromaxszal kötött különszerződéről és az esetleges indiai kellemetlenségekről, amikor pedig a fiatal kínai gyártó munkatársai rákérdeztek a dologra, a közös munka befejezéséről kaptak rövid emailt. Egy másik üzenet a Cyanogen vezérigazgatójától egy iPadről érkezett automatikusan generált „sent from my iPad” aláírással, ami koránt sem sugároz professzionalizmust egy androidos szoftverfejlesztő cégről.

Egy email a Cyanogenmodtól a OnePlus alapítójának
Egy email a Cyanogen vezérigazgatójától a OnePlus alapítójának (forrás: AndroidPolice)

A bírói döntés ellen a OnePlus a saját szerződésén túl azzal érvelt, hogy a One-on futó CyanogenMod exkluzív verzió, így nem sérti a micromaxos szerződésében foglaltakat, az utóbbi gyártó termékei ráadásul más árszegmensben kerülnek piacra, ez pedig elég meggyőzőnek bizonyult ahhoz, hogy a következő, január 7-én esedékes meghallgatásig a tiltó határozatot az újdelhi bíróság hatályon kívül helyezze, azaz ismét importálható, reklámozható és értékesíthető a One. Alighanem fogunk még hallani az ügyről, az új meghallgatáson ráadásul a Cyanogennek is elő kell állnia valamiféle magyarázattal arra vonatkozóan, hogy miért kötött látszólag egymással ütköző szerződéseket két partnerével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés