Ismét a Samsung a mobiltelefonok királya

Óvatos erősödésben van a mobilpiac, az Apple viszont új készülékek nélkül visszaesett.

Nem tartott sokáig az iPhone királysága: a borzasztóan erős évzárás és a trónfosztás után 2024 első negyedévében jelentősen megcsappant az Apple piaci részesedése a leszállított telefonok metrikájában. Ez az iPhone-ok őszi kiadásának ritmusa miatt nem meglepő, a visszaesés viszont váratlanul nagy: míg 2023 első negyedévét az Apple 21%-os részesedéssel zárta, az idei elsőt 16%-kal, ami épp csak elég volt a Xiaomi megelőzésére (14%).


(forrás: Canalys)

Ezzel könnyedén visszakerült a korona a Samsung fejére, amiből az S24 jelentős sikere is kivette a részét, ám így is gyengébb 20%-os részesedés a tavalyi 22%-nál. A negyedév legnagyobb nyertese a Tecno, Infinix és Itel márkákat a kötelékében tudó Transsion Holdings: a sencseni központú ernyővállalat 6%-ról 10%-ra növelte részesedését és az Oppót is megelőzte (8%).


(forrás: Canalys)

A maradék 33%-ot a Canalys nem tételezi, ami viszont a mobilpiac egészét illeti, most már kijelenthető: végleg búcsút intettünk a 2021/22-es lejtmenetnek, de még 2023 első negyedéve is 16%-kal kevesebb mobilleszállítással zárult éves szinten, amiből idén 11%-os erősödés lett.

Előzmények

Hirdetés