Hirdetés

IFA blog: Rammstein vs. Huawei

Nem voltunk erre felkészülve egyáltalán. Szerintem senki más sem. 10:30-ra volt kiírva a Huawei bemutatója az IFA legnagyobb színpadára (Grand Theater), tele is volt dugig a terem. Ám 10:30-kor nem Richard Yu bukkant fel a joviális ábrázatával, hanem Jens Heithecker, az IFA elnöke lépett a pódiumra, de mindezek előtt fullos hangerőn lenyomtak egy Rammstein klipet. A Radiot.

Erős nyitás egy Huawei sajtóesemény előtt.

És ez a szám arról szól, hogy ha nem lehet szabadon beszélni, ha nem lehet tájékozódni, akkor is éjjel van két óra, amikor az ember tudja fogni a rádiót és megkapja a híreket. Mert a Rammstein összes tagja az egykori Kelet-Németországban született és nőtt is fel. A dal pedig arról a rádió adótoronyról szólt, amely most az IFA kiállításnak helyt adó Messe Berlin közepén magasodik, és ahonnan Nyugat-Berlinből sugározták az adást, amit a szocialista Kelet-Németország egy részén lehetett fogni.

Jens Heithecker pedig a klip után egyrészt elmesélte a dal történetét, másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy manapság is vannak a világnak olyan részei, ahol ugyanúgy el vannak vágva az emberek a külvilág híreitől, mint egykoron Kelet-Németország (és a magyar olvasóknak sem kell ezt különösebben magyarázni), ugyanúgy cenzúráznak mindent és nem szabad kimondani és tenni olyan dolgokat, amelyek a hatalomnak nem tetszenek.


[+]

Utána szóba kerültek a kereskedelmi csetepaték. Az IFA elnöke mindenek előtt leszögezte, hogy ő nem azért van itt, hogy igazságot tegyen. De azt mindenképp el óhajtja mondani, hogy mind az iparág, mind pedig a fogyasztók számára kedvezőtlen. Szerinte az információt, az adatokat meg kell osztaniuk egymással a piaci szereplőknek, a versenyt pedig az kéne jelentse, hogy ki és hogyan tudja ezek feldolgozni és milyen szolgáltatásokat tud ezekből nyújtani.

Végül pedig méltatta a Huawei-t az eddigi innovációi kapcsán, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az IFA legnagyobb színpadán tart prezentációt Richard Yu. Akin nem látszott semmi abból, hogy mégis mit gondol erről az egészről, úgy lenyomta a Kirin 990 bemutatóját, hogy egy fél szót sem ejtett arról, hogy a Huawei jövőjét éppen úgy cibálja a világpolitika, ahogyan éppen Kína és az USA között a szél fúj.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés