Hirdetés

IFA blog: Rammstein vs. Huawei

Azért volt olyan pillanat, amikor jó érzés volt, hogy Berlinben vagyok és igazából azt csinálok, írok és mondok, amit akarok.

Nem voltunk erre felkészülve egyáltalán. Szerintem senki más sem. 10:30-ra volt kiírva a Huawei bemutatója az IFA legnagyobb színpadára (Grand Theater), tele is volt dugig a terem. Ám 10:30-kor nem Richard Yu bukkant fel a joviális ábrázatával, hanem Jens Heithecker, az IFA elnöke lépett a pódiumra, de mindezek előtt fullos hangerőn lenyomtak egy Rammstein klipet. A Radiot.

Erős nyitás egy Huawei sajtóesemény előtt.

És ez a szám arról szól, hogy ha nem lehet szabadon beszélni, ha nem lehet tájékozódni, akkor is éjjel van két óra, amikor az ember tudja fogni a rádiót és megkapja a híreket. Mert a Rammstein összes tagja az egykori Kelet-Németországban született és nőtt is fel. A dal pedig arról a rádió adótoronyról szólt, amely most az IFA kiállításnak helyt adó Messe Berlin közepén magasodik, és ahonnan Nyugat-Berlinből sugározták az adást, amit a szocialista Kelet-Németország egy részén lehetett fogni.

Jens Heithecker pedig a klip után egyrészt elmesélte a dal történetét, másrészt felhívta a figyelmet arra, hogy manapság is vannak a világnak olyan részei, ahol ugyanúgy el vannak vágva az emberek a külvilág híreitől, mint egykoron Kelet-Németország (és a magyar olvasóknak sem kell ezt különösebben magyarázni), ugyanúgy cenzúráznak mindent és nem szabad kimondani és tenni olyan dolgokat, amelyek a hatalomnak nem tetszenek.


[+]

Utána szóba kerültek a kereskedelmi csetepaték. Az IFA elnöke mindenek előtt leszögezte, hogy ő nem azért van itt, hogy igazságot tegyen. De azt mindenképp el óhajtja mondani, hogy mind az iparág, mind pedig a fogyasztók számára kedvezőtlen. Szerinte az információt, az adatokat meg kell osztaniuk egymással a piaci szereplőknek, a versenyt pedig az kéne jelentse, hogy ki és hogyan tudja ezek feldolgozni és milyen szolgáltatásokat tud ezekből nyújtani.

Végül pedig méltatta a Huawei-t az eddigi innovációi kapcsán, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az IFA legnagyobb színpadán tart prezentációt Richard Yu. Akin nem látszott semmi abból, hogy mégis mit gondol erről az egészről, úgy lenyomta a Kirin 990 bemutatóját, hogy egy fél szót sem ejtett arról, hogy a Huawei jövőjét éppen úgy cibálja a világpolitika, ahogyan éppen Kína és az USA között a szél fúj.

Előzmények

Hirdetés