IFA 2016: Okostelefonon követhető guminyomás

Hirdetés

A Steelmate Automotive egy Hong Kongban serénykedő vállalat (a gyártás nyilván Kínában zajlik), akik régóta foglalkoznak már autós kütyükkel. A guminyomást és a gumihőmérsékletet ellenőrző megoldásuk sem új, ám újabban felkészültek arra, hogy a vezetők zöme már útközben is okostelefont használ (jó esetben navigációra és kihangosított telefonbeszélgetésre), így aztán érdemes volt a korábbi megoldást kicsit átvariálni.

Ez a telefon nélküli verzió, itt a szelepekre kell tenni a jeladókat
Ez a telefon nélküli verzió, itt a szelepekre kell tenni a jeladókat [+]

A TPMS-85 névre hallgató szett tartalmaz négy darab szenzort, amelyeket a felni és a gumi közé kell beilleszteni, ezek rádiófrekvencián kommunikálnak a szivargyújtóba dugott egységgel. Ez az egység pedig Bluetooth-kapcsolatot létesít az okostelefonnal, persze ehhez kell egy app is, ami rendelkezésünkre is áll.

Ez pedig az okostelefonos kivitel. Doboza. Mert a standon nem tudtak ennél többet mutatni...
Ez pedig az okostelefonos kivitel. Doboza. Mert a standon nem tudtak ennél többet mutatni... [+]

Innentől a történet nem bonyolult, a guminyomással és a hőmérséklettel kapcsolatos adatok megjeleníthetők a telefon kijelzőjén, amely riasztani is tud, ha a beállított értékhatárokon kívülre kerül valamelyik adat. Az RF jeladós szenzorok akár 5 évig is elketyegnek a bennük levő gombelemmel, persze téli-nyári gumicsere során ezekre külön kell ilyenkor figyelni. A gond inkább az, hogy a szivargyújtós egység adapter nélkül az autós töltő elől rabolja el a helyet, pedig nem lett volna bonyolult olyan megoldást választani, ahol a további töltési lehetőség is megmarad.

 

A TPMS-85 ára viszont kicsit húzós, 250 dollárért lehet megvásárolni, ami közel 70 ezer forint.

Hirdetés