IFA 2016: Európába jön a Nubia Z11

Ha minden jól megy, akkor itthon is elérhető lesz a ZTE almárkájának csúcsmodellje, amely versenyképes áron kínál csúcskategóriás megoldásokat.

Nem volt nagy felhajtás a Nubia sajtóeseményén, igazából mi is számos szerencsés véletlen együttállásának köszönhettük, hogy jött meghívás erre a rendezvényre. Ez nem is csoda, a Nubia (és a ZTE) Magyarországon igencsak inaktív, hivatalos forrásból nem is lehet hozzájutni a Nubia modellekhez. Még. Ugyanis épp azért sikerült mégis eljutnunk a Z11 premierjére, mert fontolgatják a mi piacunkra való belépést is, aminek sokan örülnének, hiszen az új Nubia első blikkre valóban meggyőző és jó árfekvésű telefon lett.

A száraz tények Snapdragon 820-as chipsetről, verziótól függően 4, illetve 6 GB RAM-ról és mindkét esetben 64 GB belső tárhelyről szólnak. A kijelző 5,5 hüvelyken terpeszkedik, az előlap 81%-át tölti ki, hiszen szinte nincsenek oldalsó kávák, enyhén meg is törik a display, ahogyan a szélekre ráfordul. A felbontás Full HD (ami ezzel a chipsettel igen gördülékeny működést vetít előre), a gyártó szerint a fényerő 500 nites.


[+]

A hátlapon villámgyors (0,2 másodperc alatt reagáló) ujjlenyomat-olvasót találunk, ami nem csak a készülék feloldására, hanem alkalmazások hozzáféréséhez, kamera exponáláshoz és képernyőmentés készítéséhez is használható. Ez egyébként a Nubia egyik extrája, nem csak a látható tartalomról készít képet a szoftver, hanem mondjuk a böngészőben a komplett oldalt lementi, arra lehet firkálni és továbbküldeni. A kamerára igen büszkék, NeoVision 6.0-nak hívják a Sony IMX298-as szenzorhoz fejlesztett szoftvert, ami rengeteg beállítási lehetőséget kínál, olyan szoftveres és optikai stabilizátorral, ami akár 72 másodperces záridő mellett is képes a kézremegést kompenzálni. Kipróbáltam, elsőre elég meggyőző volt, pedig a körülmények nem voltak ideálisak. Az előlapi kamera 8 megapixeles lett és nem csak a fotókat simítja ki, hogy roppant csinosak legyünk a selfieken, hanem a videotelefonálás során is megszépíti az ábrázatunkat. A hangra is gyúrtak, a Dolby Atmos jelenléte egy dolog, de egy AK4376 típusú DAC dolgozik a gépben, amiről ódákat zengtek, ám nem sok esélyünk volt a helyszínen ennek csodálatosságáról meggyőződni.


[+]

A készülékház alumíniumötvözetből készült, a kijelzőt Gorilla Glass 3 védi. A csupán 7,7 milliméter vastag készülékházba 3000 mAh-s akkumulátort préseltek, amit a QuickCharge 3.0-s technológiával elég hamar meg lehet etetni. De a gyártó nagy hangsúlyt fektetett a fogyasztás optimalizálásra és esküdöztek, hogy még munkatelefonként is másfél napot bír a termék egy töltéssel. Érdekesség, hogy több rádiós antennát is kapott a telefon, ami állítólag javítja a beszélgetési minőséget, az adatátviteli sebességet és csökkenti az energiafogyasztást, arról viszont nem esett szó, hogy ez lehetőséget ad-e dual-active kétkártyás üzemmódra.


[+]

A szoftvert Nubia UI-nak hívják, erősen hajaz a MIUI és az EMUI megoldásokra, nincs menü, minden a főképernyőkre kerül. Viszont van néhány trükk, elsősorban az oldalakra ráforduló kijelzőhöz kapcsolódóan, az innen indított ujjmozdulatokkal lehet váltani appok között, görgetni listákban, változtatni a fényerőt, vagy gyorsan elérhető egy-két gyakori funkció. Egy kézzel ezek azért nehézkesen működtek a próba során, de hosszabb időt kell majd eltöltsünk a készülékkel ahhoz, hogy megítélhessük a hasznosságát. Szintén extrának számít, hogy bármilyen két alkalmazást lehet osztott kijelzővel használni, ahogyan az is apró, de jópofa ötlet, hogy nem csak képernyőmentést, de videót is rögzíthetünk arról, amit a telefonnal csinálunk.


[+]

A forgalmazás szeptemberben indul néhány európai országban (a csehek, a németek, a britek és az olaszok kapnak a jóból), az itthoni elérhetőség még nincs véglegesítve, de reménykedhetünk. A sajtóeseményen már áfás árat mondtak (de vélhetően 20%-kal számoltak), 499 és 599 eurós ajánlatokat láthattunk, a 6/64-es változat csak arany-fekete színben lesz elérhető, a 4/64-es viszont fehérben, szürkében és feketében kerül majd a boltok polcaira. Nagyon röviden volt időnk pár illetékessel is beszélgetni, egyrészt a Nubia nem követi a Xiaomi és a Honor példáját, hogy csak online lehessen ezeket megvenni (ez egyébként mostanra már a másik két konkurensre sem igaz), a ZTE márka természetesen megmarad, nem tűnik el, de lehet, hogy lesznek olyan piacok, ahol csak az egyik, vagy csak a másik lesz elérhető. A Nubia egyébként külön brandként kezeli magát, noha a fejlesztések egy része az anyavállalattól érkezik és természetesen az értékesítési csapatban is van átfedés. A Kínában nagyon sikeres márka tehát megpróbálkozik az európai hódítással is, ha hazánkba is eljut a telefon, akkor mindenképpen lesz róla teszt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Előzmények

Hirdetés