IDC: A Kindle Fire átrendezheti a piacot

Az IDC elemzése szerint a november 15-én, 199 dolláros áron debütáló Kindle Fire radikálisan átrendezheti a multimédiás táblagépek piacát, vagyis – az Apple kivételével – a legtöbb gyártó számára komoly fejtörést okozhat. A teljes mértékig átalakított Android platform köré épülő eszköz a kétszeresen áron kínált konkurens modellekhez hasonlóan 7 hüvelykes kijelzőt, kétmagos processzort, 8 GB belső memóriát és 8 órányi üzemidőt biztosító akkumulátort kapott, ám az igazi aduász az Amazon szerteágazó szolgáltatásainak elérésre lehet. A 413 grammos táblagép segítségével 17 millió zeneszám, milliónyi ingyenes és prémium könyv, több ezernyi játék és alkalmazás, illetve magazinok megvásárlására nyílik lehetőség mely mellett az első hónapban az Amazon Prime által kínált százezernyi tévésorozat és mozifilm is korlátlanul megtekinthető.

Hirdetés

A piaci elemző szerint a multimédiás táblagépek nem alkalmasak a PC teljes leváltására, így a legtöbb gyártó 500 dollár feletti áron kínált portékája messze túlmutat azon, amennyit az átlagfelhasználók hajlandóak lennének kifizetni egy másodlagos eszközért. Az Amazon által választott 200 dollár alatti árcímke azonban sokak számára igencsak vonzó lehet, hiszen a kapcsolódó szolgáltatások révén a készülék böngészésen és levelezésen túl, zenehallgatásra, filmnézésre, könyvolvasásra és játékra is alkalmas. Az IDC szerint a „médiatáblák” a tartalmak „fogyasztására” hivatottak, így a legfőbb vonzerejük a tartalmak széles választékának kényelmes és egyszerű elérése lehet. A legtöbb gyártóval ellentétben az Amazon nem magától a hardvertől, hanem a kapcsolódó szolgáltatásoktól várja az igazi nyereséget, vagyis a Kindle Fire a szolgáltatások és ár terén is igen magasra teszi a mércét.

Az Amazon internettáblája azonban nem jelent ellenfelet az iPad 2 számára, mely számos téren jóval több tartalma kínál ugyancsak felhasználóbarát és kényelmes kezelőfelülettel. Az Amazontól eltérően az Apple számára maga a hardver eladása is komoly hasznot jelent, de a kapcsolódó szolgáltatásokból is jelentős bevételeket könyvelhet el. Az Android és a jövendőbeli Windows 8 alapokon nyugvó táblagépek gyártóinak azonban az IDC szerint rá kellene ébredniük arra, hogy az iPad 2 árazását követve sosem lesznek képesek komoly eladásokat produkálni. Az elemző szerint éppen ezért a Research In Motion 499 internettáblája is bukásra van ítélve, hiszen az Amazon megoldásával szinte teljesen azonos műszaki specifikáció mellé nem igen kínál versenyképes szolgáltatásokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés