HP iPaq zsebszámítógépek az űrben

A HP bejelentése szerint a Nemzetközi Űrállomás kilencedik legénységét szállító Szojuz 8 űrhajó asztronautái HP iPaq zsebszámítógépeket használnak. A mobil eszközök a legénység napi feladataiban nyújtanak segítséget: ezzel készítenek személyes emlékeztetőket, ellenőrzik e-mail üzeneteiket és a naptár adatait. Ezeken kívül zenét is hallgathatnak vagy megnézhetik családi fotóikat, sőt elektronikus könyveket is olvashatnak a zsebszámítógépen.

A HP zsebszámítógépei az űrállomás fedélzetén maradnak, ahol – megfelelő átkonfigurálás után – a következő legénység veheti majd használatba őket. A következő repülés alkalmával két további iPaq indul útnak – így összesen négy zsebszámítógép áll majd az asztronauták rendelkezésére. A jövőben vonalkód-leolvasókat és a NASA saját fejlesztésű szoftverét is telepítik majd a HP iPAQ h5550 rendszerre az űrállomáson található eszközök leltárba vételének támogatására.

A NASA szigorú tesztjén kiváló teljesítményt nyújtó HP iPaq h5550 rendszeren kevés módosítást kellett végeznie az űrkutatási hivatal műszaki csapatának – állítja a gyártó. Mivel az eszközök nem igényeltek sem egyedi tervezést, sem pedig különleges átalakítást az űrutazáshoz, a NASA gyorsan ki tudta választani és jóval a kitűzött határidő előtt be tudta szerezni az iPaq gépeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Hirdetés