Hirdetés

Grafén szenzoron dolgozik a Nokia

Hirdetés

Damian Dinning, a Nokia képalkotási részlegének vezetője nemrég azt nyilatkozta, hogy a számos díjat besöprő PureView technológia még csak a kezdet, hiszen cége hamarosan még ennél is előremutatóbb megoldásokkal fog előrukkolni. Pontos részletekről egyelőre nem árulkodott Dinning, de egy szabadalmi bejegyzés alapján a következő forradalmi áttörés a grafén szenzor lehet, mely nem csak vékonyabb a jelenleg használt CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor – komplementer fém-oxid félvezető) megoldásoknál, de a látható fénytartomány teljes spektrumán túl az infravöröstől egészen az ultraibolyáig egyenletes érzékenységgel bír. A szén nanocsövekből építkező áttetsző  térvezérlésű tranzisztor (FET – Field Effect Transistor) rétegek csupán az áthaladó fény 2,3 százalékát nyelik el, vagyis egymásra rétegezéssel és színszűrők beiktatásával a pixelek nem csak az intenzitás, hanem közvetlenül a szín meghatározására is képessé válnak, akárcsak a szintén szendvics szerkezetű Foveon X3 szenzorok. A Nokia kutatás-fejlesztési részlege egyelőre gőzerővel dolgozik a jelenleg még túlságosan magas képzaj leszorításán, az érzékenység növelésén és a sorozatgyártás megtervezésén, vagyis a grafén szenzorok eljövetelére még néhány évet biztosan várni kell.

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Mobilos kamerák egymás ellen

  Összeszedtük a jelenlegi mezőny legismertebb és legjobb kamerás okostelefonjait, hogy összemérjük produkcióikat. Óriásteszt következik.

 • PureView 808 – dpreview aranydíjjal

  A digitális kamerákra specializálódott dpreview elismerését is megszerezte a finn gyártó képalkotási technikája.

 • Mire képes a Nokia Rich Recording?

  A finn gyártó MEMS mikrofonos hangrögzítési technológiája PureView kamerával kombinálva koncertfelvételek készítésekor is megállja a helyét.

 • Lumia PureView – rövidesen

  A Nokia fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke is megerősítette a PureView kamerával felszerelt Lumia modellek közeli premierjét.

Hirdetés