Hirdetés

Mostantól fényerőt is mérünk

 

A benchmarkok (szintetikus sebességtesztek) mellett mostantól megmérjük az okostelefonok kijelzőinek fényerejét is, ami talán segíthet olvasóinknak abban, hogy el tudják képzelni a teszt alapján, hogy az egyes készülékek kijelzői között milyen eltérések vannak. A fényerőt egyszerű mérnünk, van egy Eye-One Display 2 nevű eszközünk, amit egyébként a Prohardver monitorok kalibrálására is használ, de alkalmas arra is, hogy egy cd/m2 (nit) értéket is megkaphassunk.

A metodika szögegyszerű, egy teljesen fehér képet teszünk rá a kijelzőre, aztán rámegyünk az eszközzel. Ez egy ponton mér csupán, de elvileg a fényerősség egy normális eszközön állandó, mindenesetre a kijelző közepét méregetjük, az a tuti. Nyilván arra is jó, hogy kontrasztarányt is számoljunk, egy csont fekete képet is meg tudunk mérni, a kettőből pedig összerakható ez az érték is.

No, az a helyzet, hogy persze megnézegettük, hogy máshol milyen értékeket produkáltak az egyes kijelzők és azt tapasztaltuk, hogy például a Galaxy S4 Mini sokkal jobb eredményt hozott a GSMArena tesztjében, ugyanakkor nem estünk ettől kétségbe, mert a Logout.hu-n TheChos3nOne olvasónk ugyanilyen eszközzel mért, mint mi és hasonló értékeket kapott. Vélhetően mással, máshogy mérnek mások, nekünk viszont az a célunk, hogy az eredmények egymással összehasonlíthatóak legyenek, s ez teljesül is. Bár elvileg 50%-ra tett fényerőn is szokás mérni, mi ezt azért vetettük el, mert például egy Lumia telefonnál nem lehet ilyesmit állítani (illetve van közepes érték, de hogy ez hány százalék...), mi pedig nem csak androidos termékeket méricskélnénk.

A táblázatunk tehát összesen négy értéket fog tartalmazni minden kijelzőnél: fehér fényerősség, fekete fényerősség, kontrasztarány és színhőmérséklet. Mindez 100%-ra tett fényerővel. Kicsit ugyan pongyola a fényerősség megfogalmazás, hogy miért, az kiderül ebből az anyagból, de ez egyértelmű, mindenki tudja, hogy miről van szó, úgyhogy maradunk ennél. Alul jön egy táblázat, ha már méricskéltünk, akkor közzé is tesszük az eddigi eredményeinket:

Kijelző-teszt
Mérés Nokia Lumia 625 Samsung Galaxy S4 mini LG Optimus L9 Prestigio 5044 DUO
Fehér fényerő 305 nit 168 nit 332 nit 449 nit
Fekete fényerő 0,26 nit 0 nit 0,4 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 1:1173 1:1680 1:831 1:976
Színhőmérséklet 6923K 8030K 8700K 10135K

Némi magyarázat: a fehérnél minél magasabb az érték, annál "fényesebb" a kép. A feketnél minél kisebb az érték, annál feketébb, ha egy kikapcsolt kijelzőre teszem a mérőt, akkor 0 lesz. A Samsung AMOLED kijelzői pont ezt nyújtják. A színhőmérsékletnél a totálisan színhelyes a 6500K, az ezektől való eltérés azt jelzi, hogy valamilyen irányban nem oké, lilás, zöldes, sárgás, ilyesmi. A kontrasztarányt a visszejelzések alapján AMOLED-nél úgy mérjük, hogy 0,1 nitesnek vesszük a feketét, 0-val viszonylag nehéz osztani.

Hirdetés