Félidőben frissült a Huawei P9

Általában igaz az a tézis, hogy a mobilgyártó cégek évente hoznak ki újításokat az ismertebb modellsorozatokhoz, a Huawei is alapvetően így csinálja, elég csak a Mate és a P sorozat eddigi megjelenési időpontjaira gondolnunk. Az viszonylag ritkább, hogy egy-egy gyártó a termékciklus felénél is frissíti az aktuális modellt, volt már rá példa, hogy más gyártók sűrítették a termékciklust, de olyankor az újdonság új nevet is kapott, noha az eltérések marginálisak.


[+]

A P9-nél a Huawei két újdonsággal próbálja az egyébként igen sikeres készüléket vonzóvá tenni addig, amíg nem érkezik meg egy új modell. Mivel erre még valószínűleg fél évet kell várnunk, ezért egy jól időzített frissítésről van szó. Egyrészt új színben érhető el a P9, a Honor 8-nál bevezetett kék színt a Huawei terméke is megkapta, ami kifejezetten jól áll neki. Egyébként egy piros árnyalatú variáns is készült, ám az itthon nem lesz elérhető.


[+]

A másik frissítés fontosabb, mostantól a P9-ekhez gyárilag jár a SuperCharge nevű gyorstöltő. A gyári töltőkábel természetesen továbbra is Type-C típusú, a konnektorba dugható fej pedig váltakozó feszültségű, 5V-9V között dolgozik 2 Amper áramerősség mellett. Ez szavatolja, hogy a P9-es 3000 mAh kapacitású telepe gyorsabban tölthető fel, mint egy hagyományos töltőfejjel.


[+]

Próbánk során egy teljesen lemerített P9-et próbáltunk ki ezzel a megoldással. 2%-nál kevesebb töltöttségi szint mellett be sem lehet kapcsolni, innen indult tehát a teszt, amely összesen 110 perc alatt rakta tele az akkumulátort. Ez elsőre talán nem hangzik forradalminak, de a lényeg a részletekben rejlik, ugyanis egy folyamatosan lassuló folyamatról van szó, ahol az első 40-50%-nyi töltöttség sokkal gyorsabban érkezik, mint a maradék, amit lehet is érezni a készülék melegedésénél. Nyilvánvaló biztonsági okokból 66%-nál kezd el visszavenni a sebességből a rendszer, de odáig teljes gőzzel pumpálja az akkuba az energiát. Az idők és a töltöttségi százalékok a következőképpen alakultak a mi méréseink alapján:

  • 10 perc - 18%
  • 20 perc - 30%
  • 30 perc - 42%
  • 40 perc - 55%
  • 50 perc - 66% (itt már eléggé melegedett)
  • 60 perc - 77%
  • 70 perc - 87%
  • 80 perc - 91% (ekkorra hűlt vissza)
  • 90 perc - 95%
  • 100 perc - 96% (ez már csepptöltés)
  • 110 perc - 97% (ennél tovább már nem ment)

Látható, hogy az első 40 percben dolgozik igazán a technológia, ami azt is jelenti, hogy ez abban az esetben is hasonló módon alakul, ha nem teljesen nulláról kezdjük el tölteni a készüléket. A másik megnyugtató dolog, hogy figyeltek arra, hogy ne melegedjen túl a telefon, ezért nem hagyja az elektronika túl sokáig a maximális feszültséggel dolgozni a töltőt. A P9 frissítésének talán a gyorstöltő a fontosabbik eleme, de a kék színű variáns is hozhat új vásárlókat.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P9 - 9 pont, feketén-fehéren

    A színes és monokróm szenzorral is rögzítő, dupla Leica kamerás P9 a Huawei eddigi legjobbja, és a Kirin 955-ös SoC is hozza a csúcssebességet a mutatós készülékházban.