Fakó-e az S24-ek kijelzője?

Igen. Önmagában nem annyira feltűnő, de más csúcsmodell mellett igen. A jó hír, hogy ez nem marad így.

Noha a nemzetközi szaksajtó alapvetően kimondottan elégedett az idei S24-ekkel (főleg az Ultrával), sok dicséretet kaptak az új AI funkciók is, az első vásárlók körében van némi elégedetlenség, mert a tavalyi S23 Ultra mellett az újdonság kijelzője kevésbé élénk. Nem arról van szó, hogy a fénysűrűsége ne lenne elegendő, hanem a Samsungtól megszokott, kirobbanó színvilágot hiányolják, amin az sem segít, ha a beállításokban direkt az élénk módra váltanak. Ilyenkor ugyanis nem történik semmi.

Balra az S24+, jobbra pedig a Fold5
Balra az S24+, jobbra pedig a Fold5 [+]

A probléma oka az Ultra esetében még lehetett volna az újonnan bevetett, tükröződésgátló Gorilla Armor bevonat, ám az ezt nem használó S24 és S24+ készülékeknél is ugyanezt lehet tapasztalni. Ez a jelenség ugyanakkor nem zavar mindenkit: sokan egyébként is vagy a természetesebb árnyalatok preferálása, vagy pedig szemkímélési okok miatt nem kedvelik a túlszaturált, kirobbanóan élénk színvilágot, nekik az S24-ek kijelzője úgy jó most is, ahogyan van. Ugyanakkor műszeres mérésekkel már többen alátámasztották, hogy az sRGB színtér lefedése most is csaknem tökéletes, a DCI-P3 lefedettség azonban csak 80% körüli, míg az elődök ezt is közel 100%-ra hozták.

S24+ (balra) vs. Fold5 (jobbra)
S24+ (balra) vs. Fold5 (jobbra) [+]

A jó hír, hogy a számos visszajelzés alapján a Samsung már dolgozik a javításon. Ráadásul ez a fakóbb színvilág hirtelen megszűnik, ha az ügyfél képeket és főleg videókat nézeget, vagy elindít egy játékot, vagyis a kijelző nem hibás, a mögöttes szoftverben van a probléma. Ez egyébként megmagyarázza azt is, hogy például a DxOMark miért hozta ki jobbnak az S24-ek kijelzőjét, mint a tavalyi modellekét, ők például külön pontozzák a videólejátszás közbeni képességeket - ilyenkor pedig az összes S24 nem csak tudja hozni a tavalyi szintet, hanem túl is szárnyalja azt. A probléma összetettségének ismeretében (alapvetően csak egy szoftveres hiba) valószínűsíthető, hogy hamarosan érkezik majd a javítás is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés