Hirdetés

Élő közvetítés az Apple WWDC-ről

Sajnos nem vagyunk személyesen is jelen az Apple WWDC nevű konferenciáján (bár minden bizonnyal rosszul éreznénk magunkat annyi Apple mániás között, ahány ott van), a külföldi hírforrások alapján igyekszünk nagyjából élőben tudósítani az eseményről. Az előzetes információk alapján rengeteg dologról lesz szó; alapvetően szoftverekről, de nem csak mobilosokról, viszont ha már tudósítunk, akkor szót ejtünk majd a számítógépes rendszerek újításairól is. Persze csak módjával.

19:10 - Mac újítások

Miután Steve Jobs elhagyta a színpadot, Phil Schiller vette át a mikrofont, aki alapvetően az új OSX operációs rendszerről, a Lionról beszél. Ez nyilván nem sokakat érdekel itt a Mobilarenán, de alapvetően arról van szó, hogy rengeteg okos dolgot átraknak bele a mobil operációs rendszerből, azaz az iOS-ből.

19:18 - madarak röpködnek

A kivetítőn madarak röpködnek, ami alapján valamiféle OSX-es Twitter integrációra gondolhatunk. Mindez a Photo Booth nevű webkamerát kezelő alkalmazás kapcsán jött elő, mely már arcfelismeréssel is rendelkezik.

19:22 - mappák a Lionben

Már a Lion alatt is mappákba lehet rendezni az alkalmazásokat, csak úgy, mint az iOS-ben. Mármint mappák eddig is voltak, de ez most az alkalmazások listájánál van és tényleg olyan, mint mondjuk iPaden. Ennél érdekesebb, hogy elvileg a Lionban minden alkalmazás megjegyzi, hogy hol voltunk legutóbb, azokat bezárva és újra megnyitva tehát ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk.

19:28 - iOS-szerű alkalmazásindító OSX-re is

Egyelőre semmi érdemleges nem hangzott el, a Lionről eddig is tudtuk, hogy lesz benne olyan alkalmazásindító felület, mint az iPhone/iPad menüje. Ezt most újra megcsodálhatjuk.

19:38 - csak az App Store-ban lesz elérhető a Lion

Dobozos verzió nem lesz belőle, kizárólag a Mac App Store-ban lesz elérhető a Lion. Ára 29,99 USD lesz, ami nagyjából 5500 forint. A lényeg az egész mögött annyi, hogy csak Apple ID-vel lehet majd feltelepíteni, ami egyfajta másolásvédelem. Mert eddig kis túlzással bármelyik Mac tulajdonos installálhatta a netről letöltött operációs rendszer frissítéseket.

19:41 - 200 millió eladott iOS eszköz

Végre iOS-ről van szó, melyből 200 millió eszközt adtak el. Az Apple szerint az Android elterjedtsége az Egyesült Államokban 28%, míg az iOS-é 44%. Ezeket az adatokat nyilván fenntartásokkal kell kezelni.

19:45 - 2.500.000.000 dollár a fejlesztőknek

Eddig ennyit fizetett ki az Apple az iOS fejlesztőknek. Két és fél milliárd amerikai dollár. Kivetítettek egy hatalmas csekket, rajta az összeggel és Steve Jobs aláírásával, ami azért lássuk be, kicsit mókás.

19:47 - az iOS 5 újításai számokban

1500 új API, 200 új felhasználói szolgáltatás és 10 valóban nagy újdonság. Ezt nyújtja az iOS 5.

19:48 - olyan a tálca, mint az Androidban

Az új iPhone rendszerben lehúzható lesz a fenti tálca, csak úgy, mint az Androidban. Itt lehet majd megnézni a mindenféle értesítéseket, telefonos, SMS-sel és e-maillel kapcsolatos dolgokat.

19:52 - új szoftver: Newsstand

Egy olyan szoftver kerül bele az iOS 5-be, melyben az előfizetők megvásárolhatnak különféle tartalmakat, újságokat, hírlapokat. Gyakorlatilag egy digitális újságárusról van szó.

19:55 - Twitter integráció

Az új iOS-be integrálták a Twittert. Nyilván kell az ilyesmi, de azért a Facebooknak egy picit jobban tudnánk örülni; idehaza azt ugyanis jóval többen használják.

19:56 - Még jobb a Safari

Bár az Apple szerint a Safari webböngésző eddig is kiváló volt, most még jobb lett - ezzel részben egyet is tudunk érteni, a mobilos verzió tényleg kiváló, bár a Flasht nem támogatja. Szinkronizálja a könyvjelzőket. Újabb (vélhetően túlzó) statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a Safari elterjedtsége mobilokon 64%, míg az Android csupán 27%-ot tud felmutatni. Elérhető lesz az úgynevezett tabbed browsing, azaz a fülekre osztott felület. Ezen kívül újítás a Safari Reader, mely az OSX-es verzióhoz hasonlóan képes arra, hogy kizárólag a szöveget és a fontos képeket jelenítse meg, körítés nélkül.

1901 - az új kameraszoftver

A kameraszoftver is megújult, immár a hangerőszabályozó gombbal (a hangosítóval) is fotózhatunk. Lehet forgatni és kivágni a képeket, a vörösszem-effektus csökkentés is elérhető. A képernyőzárhoz is kiraktak egy kameragombot, két ujjal lehet zoomolni fotózás közben, ha pedig egy részen rajta tartjuk az ujjunkat, a szoftver at ottani fényviszonyokhoz igazítja az expozíciót.

20:06 - e-mail szoftver újdonságok

A leveleket TRF formátumban is tudjuk majd szerkeszteni. A levelezőszoftver sok kisebb extra funkciót kapott, most már nagyjából hozza a Gmail szintjét.

20:13 - kettőosztott billentyűzet

Az iPad miatt megjelent egy kettéosztott virtuális billentyűzet is, hasonló, mint amit a Windows 8-ban láthattunk pár napja.

20:14 - vezeték nélküli szinkronizáció

Mostmár nem csak kábellel, hanem WiFi-n keresztül is lehet szinkronizálni az iOS-alapú eszközöket, tehát mondjuk az iPhone-t.

20:16 - iMessage

Kizárólag (mit kizárólag: exkluzívan) iOS-eszközökre elérhető szolgáltatás, melynek segítségével az elküldött üzenetekről kaphatunk értesítést, sőt, azt is láthatjuk, ha a másik fél éppen gépel. Lehet vele multimédiás tartalmakat létrehozni és kreálhatók csoportok is.

20:28 - készülékek

Az iOS 5 a következő készülékekre lesz elérhető: Phone 3GS, iPhone 4, iPad 1 és 2, iPod touch 3rd és 4th generáció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés