Elérhető a Nokia Qt SDK próbaváltozata

Az azonos kódbázis több platformra történő lefordításával kecsegtető Qt keretrendszer fejlesztése nemrég újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis elérhetővé vált a Qt Mobility API bővítménnyel is felvértezett Nokia Qt SDK, mely nem csak a fejlesztés és tesztelés folyamatát teszi rendkívül egyszerűvé, de végre a telepítése is gyerekjáték. A Windows, Linux és a későbbiekben Mac OS alapú számítógépekre is elérhető telepítőkészlet beépített Symbian és Maemo emulátorral is rendelkezik, így az elkészített szoftverek először a számos különböző körülmény és esemény szimulálására képes számítógépes emulátorban is kipróbálhatóak, majd a tesztelés valódi telefonon is folytatódhat, méghozzá akár lépésenkénti nyomkövetéssel is. A gyártó tervei szerint a fejlesztőkészlet később közvetlen Ovi Store integrációt is kínál majd, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Hirdetés

A Qt 4.6.2 alapokon nyugvó fejlesztőkészlet segítségével jelenlegi S60 5th Edition (Symbian^1) és S60 3rd Edition (3.1, 3.2.1, 3.2.2) modellekre is lehet alkalmazásokat fejleszteni, ilyen esetekben azonban a szükséges Qt könyvtárak is a telepítőfájlba kerülnek, míg a Symbian^3 alapú Nokia N8-00 már előre telepítve kínálja majd a Qt modulokat. A zártkörű feljesztői tesztprogram sikere után a Nokia Qt SDK mostantól bárki számára elérhetővé vált, melyben a kissé átszabott Qt Creator IDE a C++ alkalmazások tesztelésén túl a dinamikusan átméretezhető grafikus kezelőfelületek egyszerű fogd-és-vidd módszerrel történő tervezését is lehetővé teszi, melyek ráadásul a számos különböző készülék adottságainak megfelelően automatikusan át is rendeződhetnek.

A fejlesztőkörnyezet szerves részét jelenti a Qt Mobility API, mely a mobil operációs rendszerek szolgáltatásaihoz kínál platformfüggetlen hozzáférést. A szolgáltatások és hálózati kapcsolatok egyszerű kezelése mellett hozzáférést biztosít a névjegyzékhez, telefonkönyvhöz, szenzorokhoz, multimédiás tartalmakhoz, fájlokhoz, rendszerszintű információkhoz, értesítésekhez és online szolgáltatásokhoz is, melyek köre a következő hónapokban még sokat bővülhet. A fejlesztőkörnyezettel kapcsolatos további információ az AccuWeather, Mobillizy (Wikitude), Rovio (Angry Birds), Entetrainer (Speed Hero), Offscreen és Shazzam beszámolóiban olvasható a Forum Nokia oldalán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés