Egyre zártabb platform lesz az Android

A Businessweek értesülései szerint az Android platform egyre kevésbé követi az eredeti irányelveit, hiszen a nyíltsága és a testreszabhatósága is egyre több esetben szenvedett csorbát. A Honeycomb változat forráskódjának visszatartásával gyakorlatilag minden olyan cég kizárásra került, amely nem csatlakozott az OHA szövetséghez, a tagok pedig a Google egyre erősebb kontrollálását kénytelenek eltűrni. A keresőóriás például az amerikai Verizon Wireless számára nem tette lehetővé, hogy Droid modelljein Bing keresőmotort használjon, mivel a Microsoft közvetlen vetélytársa ezen a piacon. A Facebook egyedi felület iránti törekvései is meghiúsulni látszanak, mivel a Google az online szolgáltatások területén közvetlen riválisának tekinthető közösségi oldal kezdeményezéseire sem tekint jó szemmel.

Andy Rubin szerint az erősebb kontroll a platform széttagoltságának elkerülése miatt szükséges és erre cégének minden joga megvan, hiszen a szükséges rendelkezések az Android licencfeltételei között kezdetektől fogva szerepelnek. Az egyet nem értő gyártók természetesen továbbra is külön utakra térhetnek, ám ekkor már nem csupán az Android Market elérésnek hiányával kell számolniuk, hanem komoly piaci késésekkel is, hiszen például a Honeycomb platform forráskódja is csak akkor kerül majd kiadásra, amikor a Google partnerei rég piacra dobták ajánlataikat.

A Bloomberg állítása szerint a platform széttagoltsága elleni licencfeltételek érvényesítése jegyében a Google partnerei a jövőben csak olyan kezelőfelületeket és szolgáltatásokat használhatnak, melyet a keresőóriás előzőleg jóváhagyott. Az Engadget értesülései szerint a piaci vetélytársak kizárása miatt az Egyesült Államok Versenyhivatala is vizsgálatot rendelt el. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szerint az Android alapjait a nyíltforrású világ jelentheti, ugyanakkor a rendszer jövője egészen mást tartogat.


Hirdetés