Csúcstechnológiával készülő alsó kategóriás SoC érkezik a Samsungtól

A Samsung mint a világ egyik vezető félvezető gyártója bejelentette az Exynos 7 Quad 7570 tömeggyártásának megkezdését. Az alsó kategóriás lapka azért érdekes, mert az első olyan, költségkímélő okoseszközökbe szánt központi vezérlő egység, amely a tavalyi csúcslapkák gyártástechnológiáját alkalmazva készül. A 14 nanométeres FinFET struktúra vertikális térelrendezése lehetővé teszi a tranzisztortávolságok rövidítését, emellett pedig több vezetőcsatorna kialakítását. Az áramelfolyás és rövid csatornás hatások csökkenésével szignifikáns teljesítménynövekedés mellett mérsékli az energiaigényt és hőtermelést, valamint a nagyobb kapacitás ellenére csökken a lapka mérete is. Az szlícium ostya ára viszont nő, így különösen érdekes, mindamellett előremutató megoldás az alsó szegmensben.

 


[+]

Az új négy, heterogén többmagos dizájn szerint felépülő, big.LITTLE elrendezésű, Cortex-A53-as magot tartalmazó mobilprocesszor nem csak az első rövidített csíkszélességű alsóbb kategóriás megoldás, de az első olyan Exynos AP (application processor), ami teljes kapcsolati kompatibilitást integrál. Ez magába foglalja az összesített hálózati frekvenciahozzáférésre képes Cat.4-es 2CA LTE modemet, WiFi, Bluetooth és frekvenciamodulációs (FM) egységet, valamint a globális navigációs szatellit rendszer (GNSS) eléréséért felelős részegységet.

A 28 nanométeres gyártástechnológiával készült elődeihez képest az Exynos 7570 húsz százalékkal kisebb területű, valamint hetven százalékkal jobb számítási teljesítmény mellett 30 százalékos energiahatékonyság-növekedést tud felmutatni. A chipset maximum HD febontású kijelzővel fog megbirkózni, de 1080p videorögzítést és lejátszást támogat 13 és 8 megapixeles kameramodulok mellett.


[+]

A Samsung nem számolt be arról, hogy miylen grafikus gyorsítót mellékel a vezérlőhöz, ahogy arról sem, mikor kerülhetnek először forgalomba Exynos 7570-nel szerelt készülékek, a tömeggyártás viszont folyamatban van, így nem elképzelhetetlen, hogy Q4-ben már a készülékekbe építve a polcokon lesz az új, csúcstechnológiával gyártott, alsó kategóriás lapka.

Előzmények

Hirdetés