Hirdetés

CES 2024: Ez itt a robotporszívók új királya?

A Dreame megcsinálta azt a robotporszívót, ami elvileg mindent megold, amit eddig csak manuálisan lehetett.

Robotporszívókból Dunát lehetne rekeszteni (mondjuk ez azért furcsán nézne ki), rengeteg cég van a piacon, sok-sok OEM gyártó is akad, akik bármilyen logót rátesznek egy középszintű termékre, de azért van sok olyan cég is, akik saját maguk terveznek, fejlesztenek és gyártanak. Ilyen a Roborock, a Proscenic, vagy éppen az a Dreame is, akik a CES-en mutatták be idei csúcsmodelljüket, az 1700 dolláros X30-at. De lehet, hogy Európában máshogy fogják hívni.


[+]

A termék február közepétől lesz kapható, de aki egy mindenre alkalmas gépet keres, az talán nem fog csalódni. A Dreame a CES hivatalos megnyitója előtt mutogatta a Pepcom rendezvényén a masinát, ami azért jött ki remekül, mert nem messze tőlük egy másik cég olyan molinóval készült a saját porszívójuk kapcsán, hogy a 8000 Pa szívóerővel az a világ legerősebb robotporszívója. A Dreame X30 viszont 8300 Pa-t tud, amivel kapásból zárójelbe tette a konkurenciát.


[+]

De a szívóerő körülbelül ugyanannyira csak egy szám a porszívóknál, mint a megapixel a telefonos kameráknál. A takarítás hatékonyság számos egyéb tényezőtől függ, többek között a spirális kefe kialakításától, ebben pedig az X30 tud újat mutatni: egy olyan megoldásról van szó, amely kicsit egy villanyborotvára hasonlít kialakítását tekintve, a nagyon vékony szőröket és hajakat kikapja a szőnyegből, de magát a kárpitot nem bántja. A gyártó szerint különösen hatékony olyan háztartásokban, ahol kutya/macska is jelen van, a felcsavarodott állatszőrt pedig egyszerűen elvágja a spirális kefe belső részén levő kés, aztán könnyedén felszívja ezeket a darabokat a gép.


[+]

Az X30 egy dokkolóállomással együtt érkezik, amiben nem csak a porzsák kapott helyet (átlagban 60 naponta kell ezt cserélni), hanem a tiszta és a koszos víz is külön tartályban üldögél, mivel az X30 felmosásra is képes, ráadásul a fejlettebb, körpamacsos megoldást használja. Külön extra, hogy 60 fokra melegíti a felmosóvizet, természetesen érzékeli a szőnyegeket, ha ide érkezik, akkor vékony kárpit esetén felemeli a pamacsokat és úgy halad tovább, ha viszont vaskosabb a szőnyeg, akkor inkább visszamegy a dokkolóhoz, ahol ő maga lecsatlakoztatja a felmosófejeket és azok nélkül folytatja a takarítást.


[+]

A gyártó új megoldásokat épített az intelligenciába is. Ha például a szoba feltérképezése közben a bútorok alatt rést lát, akkor direkt úgy fordul majd az oldalirányban ilyenkor 4 centiméterrel kintebb tolható felmosópamaccsal, hogy oda minél jobban be tudjon nyúlni és amennyire lehet kiszippantsa a port és fel is mosson. Vagyis úgy tűnik, hogy a gyártónál tényleg mindent megpróbáltak megtenni annak érdekében, hogy olyan megoldás szülessen, ami valóban nem igényel utómunkát és odafigyelést, mi már csak azt a robotot várjuk, ami a lépcsőn is tud közlekedni a többszintes hajlékokban.

Hirdetés