CES 2020: Fejlettebb Bluetooth-hangátvitel jön

A vezeték nélküli hangátvitel új generációja jön a Bluetooth SIG szerint: az LE Audio és az LC3 kodek került bejelentésre a kiállításon.

Egyre inkább része a mindennapi életnek a Bluetooth-audio, hiszen a jack csatlakozók tűnnek el a telefonokról, a kábelmentes technológia pedig folyamatosan fejlődik. A hangminőségi igényeket most már elég jól kielégíti a Bluetooth, alapszinten még a Bluetooth SIG által kínált SBC is korrekt, de a Qualcomm-féle AptX és AptX HD, illetve a Sony-féle LDAC már a zene apró részleteit figyelők számára is megfelelő lehet. A Bluetooth SIG most elsősorban nem hangminőségben akár versenyezni a külsősökkel, hanem a mindennapi használatot próbálja egyszerűbbé, a technológiát még szélesebb körben használhatóvá tenni.


[+]

Ennek megfelelően jelentették be Bluetooth LE Audio átviteli sztenderdet, illetve a hozzá tartozó új, LC3 nevű kodeket. Az új rendszer fejlesztett az SBC-hez képest előrelépést hozó hangminőséggel, illetve optimálisabb tömörítési és kicsomagolási metódussal kecsegtet. Csökkenti az adatávitel késleltetését, így nyit teret a játékosok és a mobilhoz vagy TV-hez is csatlakoztatott hallókészülék-felhasználók felé – ez utóbbi egy teljesen új termékkategória lesz, amit többek közt pont ez a szabvány hívhat életre.


(forrás: Anandtech)

Szintén az új sztenderd előnyeként említhetjük, hogy a kompatibilis eszközök akár százával is csatlakozhatnak egy forrásra: ez reptéren, repülőgépen, konferenciahelyszínen vagy edzőteremben is hasznos megoldás lehet. A gyártók számára minden bizonnyal nagy előny lesz, azonos akkumulátor mellett jóval erősebb elérhető üzemidőt tudnak majd írni eszközeik specifikációjához. Ez a fentieken túl annak is köszönhető, hogy mostantól natív a fülhallgatós TWS-támogatás, tehát nem úgy fog kinézni a sor, hogy a forrástól eljut a komplett digitális jel az egyik fülhallgatóig, ami aztán továbbítja a másik fülhallgató felé a sztereó zene megfelelő csatornáját (ez már így leírva sem hangzik túl optimálisnak), hanem a forrás tudja majd szétosztani a megfelelő csatornákat, ehhez pedig természetesen meglesz az az információja, hogy melyik a jobb, és melyik a bal oldal.


[+]

Az új technológia kiegészíti a jelenlegi SBC-alapú átvitelt, amit mostantól Classic Audio néven címkéznek az új LE Audio mellett. A rendszer már most is működik, tesztelhető, viszont kész, piacon lévő eszközben leghamarabb jövőre lesz a SIG becslése szerint.

Azóta történt

  • OneOdio A70 - wireless vagy DJ?

    Vezeték nélküli fülhallgatóból rengeteg jár nálunk, a fejhallgatókból azonban nincs ekkora választék, főleg nem ebben az árkategóriában. De vajon lehet ennyiért legalább egy közepes minőséget kapni?

Hirdetés