CES 2019: Ha a víz beszélni tudna

Hirdetés

A Pepcom MobileFocus Global eseménye rengeteg új start-upot, kis céget és érdekességet vonultat fel, ám amikor litván/német felmenőkkel rendelkező Dāvis Zandersonssal belemerültem a részletekbe, és már az esetleges tesztelés részleteit firtattuk, akkor jöttem rá, hogy egy vízvezeték szerelővel behelyezendő, okos vízhasználat monitorozó eszközt nem is lesz olyan egyszerű kipróbálni. A Phyn Plus kiállítva ugyanis nem sokat mutat, ám idővel annál praktikusabb lehet.

Nem a küllem a lényeg, de azért a főcsőre helyezett ketyeréhez képest a Phyn Plus annyira nem is néz ki rosszul
Nem a küllem a lényeg, de azért a főcsőre helyezett ketyeréhez képest a Phyn Plus annyira nem is néz ki rosszul [+]

A főcső, de akár a lakás más pontján is beépíthető ketyere érzékelői másodpercenként 240 alkalommal monitorozzák az áthaladó víz nyomását, és ez alapján kalkulálja a vízhasználatot, a tulaj telefonjára küldve az adatokat. Nemcsak a napi és a pillanatnyi adatokat küldi meg a Phyn Plus a mobilalkalmazásra WiFi-n keresztül, akár több ezer kilométerről felügyelve a dolgokat, a mennyiségek alapján felismeri, hogy a toalett, a zuhanyzó, a mosógép vagy mondjuk a fürdőkád használata mekkora fogyasztással járt, időpont alapján pedig kitűnhet, melyik családtag terheli meg túlzottan a rezsiszámlát.

Több ponton is megszaladhat a rezsi, ha nem figyelünk oda a fogyasztásra
Több ponton is megszaladhat a rezsi, ha nem figyelünk oda a fogyasztásra [+]

A legnagyobb félelmet persze a váratlan csőrepedés és törés jelenti, elárasztva az egész lakást, akár a szomszédot is megfürdetve. Az alkalmazás és a Phyn  asszisztense másodperceket belül jelez, ha az adatok alapján irregularitást érzékel a fogyasztásban, ha pedig megállíthatatlanul megindul a vízhasználat, akár automatikusan elzárja a főcsövet, amit telefonról is kérni lehet. A Phyn Plus elektronikai része természetesen állandó áramhasználatot igényel, hiszen meg kell hajtani a WiFi-s szerkezetet.

A mobilalkalmazásnak asszisztense is van a legkényelmesebb kommunikációért
A mobilalkalmazásnak asszisztense is van a legkényelmesebb kommunikációért [+]

Ami éppenséggel nem olcsó: beszerelési költséggel együtt, az USA-ban 850 dollárt kérnek el érte, ám régebbi házakban, ahol potenciális kockázatot jelent a csőtörés, megérheti a befektetés. Főleg, mivel az Uponor a jó nevű Belkinnel összefogva alkotta meg a szerkezetet, ami pedig immár a Foxconn alá tartozik, a minőségre tehát aligha lehet panasz. A Phyn Plus a későbbiekben Európában is elérhető lesz, az Uponornak pedig Magyarországon is van képviselete, úgyhogy ezzel nem feltétlenül értünk a történet végére.

Előzmények

Hirdetés