Búcsúzik a Windows 10 Mobile

Meglepődve nyilván nem vagyunk, egyszer ennek a napnak is el kellett jönnie - nincs több biztonsági frissítés, nincs több támogatás a Windows 10 Mobile-hoz.

Már azóta is két év telt el, hogy a Microsoft bejelentette: pontot tesz egy 17 éven tartó történetre, a mobilos Windows-korszakra. Ekkor írtunk egy alaposabb elemzést a rendszer történetéről, a helyzet pedig a mobilos operációs rendszerek terén azóta is változatlan: az iOS és az Android teljes dominanciával megmaradt, érdemi konkurenst azóta sem mutattak be.

A Windows Mobile 8.1 rolóját korábban már lehúzták, ma pedig a 2015-ben indult Windows 10 Mobile teljes támogatása ért véget, ami azt jelenti, hogy semmilyen biztonsági csomagra vagy funkcionális hotfixre nem szabad számítani, egy esetlegesen felbukkanó komoly, eszközfüggetlen sebezhetőség lehet az, amivel esetleg foglalkozhat a rendszer kiadója. Mindazonáltal a hivatalos álláspont az, hogy holnaptól a Windows 10 Mobile nem biztonságos, használata nem ajánlott, a felhasználóknak Androidra vagy iOS-re váltást javasol a Microsoft.

Az Office-alkalmazások 2021 január 12-ig még támogatást élveznek, és egyelőre még működik az alkalmazásbolt is, de nyilván ennek is meg vannak számlálva a napjaik.

Előzmények

Hirdetés