BlackBerry 10 – két telefon egyben

A kanadai malmok nagyon lassan őrölnek és a fejlesztés csúszása már eddig is hatalmas piacvesztést okozott a Research In Motion számára, ám a legfrissebb hírmorzsák alapján úgy tűnik, hogy tényleg hatalmas dobásra készül. A jövőre érkező BlackBerry 10 rendszert alapjaiból írta újra a gyártó és a modern felhasználói illetve megnövekedett vállalatbiztonsági igényeknek megfelelően „kettős személyiségű” rendszert alkotott. Az újraértelmezett céges és magánfelhasználói profil a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden alkalmazás két különböző felhasználói profillal dogozik és ezzel együtt teljesen szeparált adatokkal dolgozik, ám a legfontosabb: ugyanaz az alkalmazás mindkét felhasználói fiókban egyszerre aktív lehet. A vállalati profil a legszigorúbb adatbiztonsági előírásokat is kikényszerítheti, míg magánfelhasználói üzemmódban teljes szabadságot biztosít, hiszen ilyenkor a bizalmas céges adatok elérésére nincs lehetőség. A rendszer tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a legtöbb asztali operációs rendszer.

Természetesen a kezelőfelület is komoly ráncfelvarráson esett át és a rendszer központján jelentő BlackBerry Hub minden alkalmazásból elérhető. A legtöbb telefonos operációs rendszertől eltérően az értesítési kijelző a kijelző aljáról „húzható fel”, majd egy jobbra csúsztatással maga a Hub is előhívható. Innen közvetlenül lehetőség nyílik a levelek és üzenetek megválaszolására vagy a naptári időpontok módosítására – méghozzá külön alkalmazás elindítása nélkül. Maga a rendszer természetesen a fejlesztők előtt is nyitott, így tetszőlegesen bővíthetik majd a QNX alapokon nyugvó platform szolgáltatásait. A készenléti kijelző középső maximum nyolc háttérben futó alkalmazás „élő képe” látható, de természetesen ennél több szoftver egyidejű futtatására is lehetőség nyílik.

A lassan végleges formát öltő BlackBerry 10 platformmal együtt elkészült a Dev Alpha B fejlesztői prototípus is, melyről csupán annyit tudni, hogy 768 x 1280 képpontos érintőkijelzővel bír, vagyis a felbontás terén is egyelőre a legerősebb ajánlatok között szerepel. A jövő év elején érkező első készülék szintén igen erős ajánlat lehet, hiszen az előzetes információk szerint két- vagy négymagos Qualcomm Snapdragon S4 processzorral a fedélzetén érkezik, mely mellé természetesen 4G LTE hálózati támogatást is kínál majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés