Beléptünk a jövőbe - BYB MulTicket

A belépőjegyek a közeljövőben nemcsak bejutást biztosítanak egy rendezvényre, hanem a kapuk mögött is számos hasznos funkcióval szolgálhatnak – derül ki Bogár Bence legújabb tanulmányából. A BYB MulTicket névre keresztelt kártyával fizethetünk, navigálhatunk, használhatjuk keresőként, és ha a lementett adatok között a tulajdonos vércsoportja, betegségei is szerepelnek, akár még életet is menthet.

Az egész rendszer alapja a fesztiválokra vagy más rendezvényekre kitelepülő Nexus-1 központi egység. Ennek segítségével tarthatjuk a kapcsolatot egymással, a helyszínekkel és a fizetési pontokkal. Belépéskor regisztrálnak, lementik a megfelelő adatokat (például név, elérhetőségek stb.) és aktiválják az ujjlenyomat-leolvasót. Maga a MulTicket egy bankkártya méretű (51 x 80,5 x 4 mm-es), víz-, por- és ütésálló high-tech eszköz. Sok tekintetben megkönnyíti a látogatók életét, ugyanakkor minimalista formatervének köszönhetően kezelése is kellően egyszerű marad.


Forrás: EGY Stúdió

A kártya „lelke” a MindPad, melyre az ujjunkkal tudunk írni és rajzolni. A gép képes felismerni a karaktereket és szimbólumokat, emellett asszociálni a jelentésükre, így segítve a gyors és egyszerű használatot. Minél több jelet rajzolunk a MindPad felületre, a rendszer annál jobban leszűkíti a lehetőségeket. (Természetesen a gép tanítható mind a karakterbevitel, mind az asszociálás területén.) A végeredményt a kijelzőről vízszintes és függőleges futószövegként olvashatjuk le, illetve adott esetben a MindPad színes négyzetei is segítségükre lehetnek. Három alapvető témakör létezik: fizetés, navigálás és keresés.

Előzetes feltöltés után a kártya a készpénzes fizetés biztonságosabb alternatívája lehet, hiszen vásárláskor a MulTicketen megjelenő összeget ujjlenyomatunkkal nyugtázhatjuk. A kártyatulajdonosok képesek információcserére (pl. név, elérhetőségek stb.), így ha elkeveredünk a tömegben, a navigálás funkció segítségével gyorsan újra egymásra találhatunk. A keresőt különböző programok, például koncertek, előadások és éttermek felkutatásához használhatjuk.


Forrás: EGY Stúdió

A MulTicket vezeték nélkül képes kommunikálni a külvilággal, a fizetéssel, navigálással és kereséssel kapcsolatos információk a Nexus-1 rendszerén keresztül történnek, de a Bluetoothnak hála a kártya képes kommunikálni minden kompatibilis eszközzel. A kisméretű OLED kijelző és a Nexus-1 energiafelvétele minimális. Az újratöltés „csatlakozó nélküli” töltővel lehetséges, emellett segítségségünkre lehet a hátlapon található napelem is.

A MulTicket könnyedén egyedi formát ölthet, az előlapra színes rajzokat készíthetünk, melyek elmenthetőek és cserélgethetőek. A szoftver bővítésével újabb és újabb funkciókkal ruházható fel a MulTicket, amely a MindPadnek hála minden helyzetben könnyen, gyorsan és biztonságosan használható – vetíti előre a jövőt a koncepció.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés