Hirdetés

Bada blog: A Wave 3 hardvere

A Wave 3 megjelenésekor a gyártó fura módon titkolta a hardveres erőforrásokat, így nem nagyon lehetett tudni, mi dolgozik az első bada 2.0-t futtató telefonban. Mindössze a processzor órajelét és a RAM mennyiségét árulták el, ezen kívül nagyjából mindenki a sötétben tapogatózott. Nemrég viszont kiderítettük, mi is az igazság, hivatalos forrásból is megtudtuk a vas pontos típusát. A Wave 3 fém borítása alatt tehát egy második generációs Qualcomm Snapdragon duruzsol, pontosabban egy MSM8255T kódnevű chipsettel van dolgunk.

Samsung S8600 Wave 3
Samsung Wave 3

A lapkakészlet az MSM8255 nagy testvéreként is is ismert, a két chipset felépítése ugyanis közel megegyezik. A különbség a processzor órajelében rejlik, a T betűvel megtoldott megoldás ugyanis egy erősebb feldolgozóegységgel operál. Kimondottan felkapott modellekről van szó, nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt egy-két év slágeréről van szó, rengeteg gyártó használja a második generációs Snapdragonokat a telefonok megalkotásakor. A Samsung valószínűleg jól ismeri mindkét SoC-t, a dél-koreai gyártó ugyanis mindkettőre épített már készüléket. Az MSM8255 például a kis hazánkban nem kapható Exhibit II 4G modellben szerepelt, az erősebb processzorral szerelt változat pedig a Galaxy S Plus, a Galaxy W és az Omnia W névre hallgató modellekben végzi a számítási műveleteket.

A 45 nanométeres lapkán egy ARMv7 utasításkészletű Scorpion processzor csücsül, amely 1,4 GHz órajelen ketyeg; a grafikus számításokat egy Adreno 205 GPU végzi. A RAM mérete eddig is ismert volt, a telefonban 512 MB operatív memória áll a rendszer és az alkalmazások rendelkezésére. A memória típusa LP-DDR2, ahol az LP rövidítés az alacsony energiafelvételre utal, az órajel pedig 333 MHz. Bár az MSM8255T androidos körökben manapság már csak a középkategóriában bukkan fel, a badával remekül elboldogul, a telefon nagyjából folyamatos működést produkál, eltekintve pár váratlan megakadástól.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények