Az MT8163-as SoC épül a MediaTek saját IGP-jére?

Nemrég számoltunk be arról, hogy a MediaTek saját grafikus vezérlőt tervez, mivel a vállalat nincs megelégedve az ARM és Imagination által licencelhető megoldásokkal, ezen belül is a két cég reakcióidejével, így az egyes technológiák támogatása túl lassan válik elérhetővé.

Hirdetés

A MediaTek egyik nagy problémája, hogy a nemrég véglegesített HSA legfőbb támogatójának számítanak, viszont képtelenek olyan rendszerchipet kínálni, amely támogatja a fontosabb HSA direktívákat, kiemelve az egységes címtérre vonatkozó előírásokat. Azt tudni kell, hogy az ARM és az Imagination is a HSA támogatóinak számít, és meg is vannak a fejlesztéseik a támogatáshoz, de ezek alig pár hónapja váltak licencelhetővé, vagyis leghamarabb a következő év során válhatnak a rendszerchipek alapjaivá. A MediaTek valószínűleg idén szeretné lerakni az asztalra a HSA-t támogató első rendszerchipjét, amihez nem volt elég szimplán licencelni az elérhető technológiákat.

A GFXBench adatbázisában fel is tűnt MediaTek MT8163-as SoC, amely egy Sapphire-lit kódnevű integrált grafikus vezérlőt tartalmaz. A fejlesztői csomag alapján az is kiderül, hogy a rendszerchipben négy darab Cortex-A53-as processzormag található, vagyis 64 bites ARMv8-as lapkával állunk szemben, de ez 2015-ben már nem számít túl nagy meglepetésnek. Utóbbi egyébként célszerű döntés. A HSA platform ugyan támogatja a 32 bites rendszereket is, de a Linux disztribúciók fejlesztésével foglalkozó cégek szerint ennek már nincs értelme, így csak 64 bites HSA implementációt fognak kínálni, azaz Linux alól csakis a HSA large (64 bites) módja érhető majd el. Könnyen elképzelhető, hogy az Android esetében pont ugyanígy dönt majd a Google is, hiszen a small (32 bites) módnak már nincs túl sok értelme.

Sajnos a MediaTek MT8163-as SoC egyéb paraméterei még nem ismertek, de annyi biztos, hogy érdemes lesz szemmel tartani ezt a fejlesztést.

Hirdetés