Árulkodnak a használt mobilok

A használt mobiltelefonok és PDA-k java része személyes információkkal együtt kerül eladásra, mivel a készüléktől megszabadulni vágyó tulajdonosok nem ügyelnek az adatok megfelelő törlésére – derül ki egy amerikai biztonsági cég felméréséből. A Trust Digital vizsgálatához a mintát az eBay aukciós szájton eladásra kínált készülékek adták: 10-ből 9 esetében a szakértőknek sikerült a törölt adatokat helyreállítania.

„A mobil vagy a PDA fájlrendszere olyan, mint a számítógép merevlemezén használt. Ha letörlünk egy fájlt, az adatokat nem írjuk felül, csupán a fájlrendszer indexét, az állományra mutató információkat módosítjuk” – magyarázza Norm Laudermilch, a cég technológiai vezetője. Ezért az így törölt adatok visszanyerése gyerekjáték, hiszen ma már könnyen hozzáférhetőek olyan programok – akár ingyen is –, amelyek képesek visszaállítani a törölt állományokat. „Mi magunk írtunk egy ilyen programot, körülbelül 30 sorból áll” – mondta Laudermilch. A szakértőknek így sikerült igen érzékeny személyes adatokat is – például hitelkártyaszámokat, chatnaplókat, céges emaileket vagy jelszavakat – visszanyerniük.

Mivel a mobilok és a PDA-k flashmemórián tárolják az adatokat, azok akkor sem törlődnek, ha megszűnik az áramforrás. Az információk alapos törléséhez a felhasználóknak ún. hard resetet kell végrehajtania ezeken a készülékeken – ez minden adatot töröl, és gyári alapállapotba hozza a hardvert. Tény ugyanakkor, hogy az egyes készülékek különféle módon resetelhetők, esetenként kifejezetten bonyolult – szakember segítségét igénylő – procedúra révén.

Hirdetés