ARM processzor az Inteltől?

Az elmúlt évek során az okostelefonok szegmensében gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált az ARM Holding által tervezett ARM architektúra, hiszen 2010-re már 95 százalékos részesedéssel bírt. A brit vállalat nem önmagában gyárt processzorokat, hanem ahelyett a más cégek számára licenceli a referenciaterveit, melyek aztán szabadon építhetik fel a számukra szükséges lapkákat. Az asztali számítógépek, szerverek és laptopok piacán legnagyobb befolyással bíró Intel sokáig nem foglalkozott az alacsony árfekvésű processzorok hódításával, ám az egyre jobban felszerelt okostelefonok és táblagépek térnyerése végül a hagyományos számítógépes piac lassulását eredményezte.

Hirdetés

Az amerikai óriás végül lépésre kényszerült, és, habár az Atom processzorok évről évre egyre fürgébbé és egyre alacsonyabb fogyasztásúvá váltak, valójában semmi olyat nem tudtak felmutatni, mely miatt a gyártóknak érdemes lett volna váltani. A legfrissebb beszámolók szerint az Intel végül mégis beadja a derekát és 64 bites ARM processzorok fejlesztésébe kezd, ám ezek premierjéről egyelőre nincs információ. A chipgyártó számára persze továbbra is komoly fejtörést okozhat a saját félvezető gyáregységgel is rendelkező Samsung, illetve a mobil processzorok piacát uraló Qualcomm, ám ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégis meglehet a "Szent Grál".

A saját processzorokkal piacon lévő, ám félvezetőgyárakkal nem rendelkező Apple hosszú ideje próbál megszabadulni a Samsungtól való függőségétől, éppen ezért kapóra jöhet neki az Intel hatalmas gyártókapacitása és fejlett technológiája, mely révén könnyen kielégíthetné az iPad és iPhone sorozat processzorigényeit. Ez persze egyelőre pusztán spekuláció, de az Intel jelen helyzetében minden bizonnyal logikus lépésnek tűnhet, akár egy exkluzív szerződés megkötése is az ARM-alapú processzorok kapcsán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés