Hirdetés

Apple blog: Minden színben világít a lakás

Eddig csak az Apple-től lehetett megrendelni a Philips Hue termékeket, a Starking azonban megszerezte a jogot, így itthon is forgalmazható a ledes lámpákat magába foglaló csomag. Mi azt a verziót próbáltuk ki, amelyikben rögtön három körte is volt, plusz a hozzá járó tartozékok, mert azért nem csak arról van szó, hogy becsavarom, világít és örülök.

A Hue egy szabvány, alapvetően az a lényeg, hogy a körtékben van egy WiFi chip is, így hálózatba tudjuk őket kötni. Mindehhez jár egy kör alakú router is, ezt kell UTP kábellel (benne van a csomagban, nem mintha olyan drága dolog lenne) a meglévő hálózatunkhoz csatlakoztatni. Ezután annyi a dolgunk, hogy kivesszük az ötletes dobozból a körtéket, becsavarjuk őket normál foglalatos lámpákba, az összeset felkapcsoljuk, megmarkolunk egy iOS rendszerű eszközt, letöltjük az ingyenes szoftvert és nekiállhatunk bohóckodni, először mindenki el fog szöszmötölni a cuccal legalább 30 percig, ez saját tapasztalat.

Az iOS készüléket arra a hálózatra kell fellőni, amelyikhez a Hue routerét dugtuk, az app másodpercek alatt megtalálja mind a három körtét és rögtön neki is állhatunk annak, hogy kipróbáljuk a különböző színű és erősségű szetteket. Mert nem arról van itt szó, hogy az egyik körtének azt mondom, hogy piros, a másiknak pedig azt, hogy kék. A három lámpa összedolgozik, van egy csomó előre megalkotott séma, mint mondjuk a naplemente, ami kicsit piros, kicsit sárga, vagy az energikus téma, amikor kékesfehér, erős fényt adnak ki a körték. Ha meguntuk a gyári verziókat, akkor magunk is gyárthatunk hasonlót. Az ember kisétál a kertbe, lefotóz mondjuk az egyszerűség kedvéért egy pipacsot és a fényképen oda húzogatja a három körtét szimbolizáló ikont, amilyen színeket viszontlátni szeretne, megadja a megfelelő erősséget és elképzeli, hogy most a kertben van. Minderről csináltunk videót is:

A rendszerrel van azért fenntartásaim. Például rettentően érdekelt, hogy ha mondjuk éjjel ki kell botorkáljak a klotyóra, akkor vajon az iOS eszközt kell kikeressem a sötétben, vagy nyúlhatok megszokott módon a villanykapcsoló után is? A megoldás, hogy működik az utóbbi is, ha úgy vetettünk véget előzőleg a fényshow-nak, hogy lekapcsoltuk a kapcsolót, akkor ezt visszanyomva az égők visszaállnak alapértelmezett színre, ami meleg, kissé sárgás árnyalat. Viszont ha le vannak kapcsolva a lámpák, akkor azon az iOS app sem fog tudni segíteni, tehát ha megint az a vágyunk, hogy kékbe boruljon a szoba, előbb fel kell kapcsolnunk mindent és utána tudunk az app segítségével variálni.

A három körtét és a routert magába foglaló csomag nem olcsó játékszer, 60 ezer forintos áron lehet hozzájutni. Egy ilyen, dimmelhető ledes izzó általában 10 ezer forint körül mozog, tehát a Hue rendszer ezt kvázi megduplázza. Mivel a Philips a fejlesztők számára API-kat is biztosít, így nem csak a gyárilag fejlesztett szoftverrel tudjuk piszkálni a fényeket, hanem már most számos Hue alkalmazás van az App Store-ban, például olyan is, amiben egy színskáláról tetszőleges árnyalatot tudunk mindenféle fotós hókuszpókusz nélkül választani. Az egész miskulancia tovább is bővíthető újabb és újabb körtékkel, 50 darabot is kezelhetünk egyszerre, az már elég egy kisebb stadionhoz is.

Nem hiszem, hogy egy másfél szobás, 40 négyzetméteres panelben ez lesz a bevett lámparendszer, ez ennél - már csak ára miatt is - sokkal exkluzívabb cucc. Én abban látok lehetőséget, hogy más rendszerekkel összedolgozva egy kisebb bulin a zene hangulatának megfelelően változhatnak a fények, vagy éppen egy kivetítés színeit veszik fel. Esetleg esti mesét olvasva a csemetének néha változtatunk a fényeken - de igazából a hétköznapi életben vajmi kevésszer gondolunk arra, hogy most de állati jó lenne kékre festeni a szobát. Ha viszont rendszerben gondolkodunk, akkor számos lehetőségünk van, nagyon hasznos lenne például rosszul hallók számára, ha az iPhone-ra történő bejövő hívás piros fényt kapcsolna a lakásban, ugyanez a lámparendszer pedig mondjuk kékre vált, ha kezdődik a sportközvetítés a tévében. Ezt azonban egyelőre nem tudja a Hue, innentől mindenki egyénileg dönti el, hogy szüksége van-e olyan ledes körtékre, amelyeket iOS cuccról tud irányítgatni.

Azóta történt