Hirdetés

Apple blog: Zenéljünk az iRiggel!

Nemrég már bemutattuk az iRig termékcsalád egyik tagját, egy iOS-készülékekhez csatlakoztatható mikrofont. E márkanév alatt az olasz, modenai gyökerű IK Multimedia forgalmaz jellemzően hobbizenészeket megcélzó, de akár profik által is használható különféle kiegészítőket az Apple okostelefonjaihoz, tabletjeihez. Most a StarKing jóvoltából a sorozat első, körülbelül másfél évvel ezelőtt bemutatott tagját, az iRig gitáradaptert nyúzhattuk néhány napig.

A kiegészítő egy ékegyszerű passzív adapter, amellyel elektromos gitárt, basszusgitárt vagy bármilyen más, vonalszintű kimenetet produkáló hangszert lehet csatlakoztatni egy 6,35 milliméteres jackdugóval az iPhone vagy iPad fülhallgató-kimenetére. Az iRigen van még egy 3,5 milliméteres kimenet is, melyen keresztül a telefon vagy tablet által produkált hangot lehet fülesre vagy erősítőre küldeni. Az átalakító könnyű, de strapabíró műanyagból készült, ezen túl sokat nem is lehet mondani róla. Érdemes tudni, hogy nem ez az iOS-készülékekhez elérhető egyetlen gitárinterfész, több ilyen készült már és vásárolható meg – az ismertebbek: a Peavey Ampkit Link, illetve a meglehetősen húzós árú (100 dollárba kerülő) Apogee Jam és Line 6 Mobile in – de ez az egyik legolcsóbb, 9900 forintba kerül itthon.

iRigA termék egyébként szép csomagolása sincs túlbonyolítva: a dobozba az iRig mellé egy, a regisztrációs számot tartalmazó kártya és egy többnyelvű, rövidke használati útmutató került. Ez utóbbiban a gyártó arra figyelmeztet, hogy ne használjunk a kimeneten jackátalakítót vagy -elosztót, mert gerjedni fog a rendszer.

Az adapter persze önmagában félkarú törpe, ahhoz, hogy zenélhessünk vele, egy hangszerre és egy szoftverre is szükség van. Az eszköz magától értetődő módon nincs alkalmazáshoz kötve, használható bármilyen zenei appal – például az Apple GarageBandjével is –, ami tud valamit kezdeni a hangszeres jellel. Az IK Multimedia a PC-n és Macen már több mint tíz éve elérhető, közkedvelt alkalmazását, az AmpliTube-ot ajánlja hozzá: ezzel az iOS-eszközünk pofás gitár-multieffektté alakítható.

A szoftvernek van iPhone-on, iPod touchon futó kiadása is, de igazán az iPaden érzi jól magát, ezen láthatjuk egyben a kiválasztott effekteket, és persze a nagyobb képernyőn sokkal komfortosabb a potméterek tekergetése is. A felhasználói felület gyönyörű, a felső felében láthatók a kiválasztott effektek (maximum négyet tudunk összekapcsolni), az alsó félen pedig a használt erősítőfej, láda, mikrofon, valamint a menüsor helyezkedik el. A pedálok és erősítők grafikai megjelenítése elképesztően hangulatos.

Az appnak három verziója van, de ha tényleg használni akarjuk, érdemes rögtön a teljes fizetős változatba beruházni. Ez listaáron 16 euróba kerül az App Store-ban, de alkalmi promóciók során féláron is hozzá lehet jutni, ha van türelmünk kivárni a leárazást. Ha valaki kockázatmentesen akarja kipróbálni az AmpliTube-ot, az ingyenes verzióval vagy esetleg a 2,39 euróért beszerezhető LE-változattal próbálkozhat. Az előbbiben alapértelmezés szerint 3 effekt és két mikrofon közül választhatunk, az utóbbi 5 effekttel érkezik, míg a teljes verzióba 11 effektet, valamint 5 fejet, 5 ládát és két mikit pakoltak bele. Bármelyik verzió repertoárja bővíthető néhány eurós in-app vásárlásokkal, és ugyanígy lehet többcsatornás felvételi lehetőséget hozzáadni az alapból csak egy csatornát kezelni képes felvevőhöz – mert ilyen is van a szoftverben.

Az app része még egy hangoló, egy metronóm, illetve egy zenelejátszó, amellyel általunk feltöltött muzsikákra, alapokra gyakorolhatunk. A beállított hangzásokat természetesen eltárolhatjuk, és a gyártó néhány gyári kombinációt is ad a szoftverhez. Az app kezelése egyszerű, magától értetődő, egy dolgot kell megtanulni: az ember ösztönösen tekergetni akarja a potmétereket, holott csak fel-le kell mozgatni fölöttünk az ujjunkat a kívánt érték beállításához.

A teljes verzióban van wah effekt is, ám ennek ilyen környezetben sok értelme nincsen, hiszen a pedált nehéz billegtetni úgy, hogy a két kezünk a gitározással van elfoglalva, az iPaden lábbal taposni meg nem tűnik jó ötletnek. Létezik egy „auto” módja az effektnek, amikor a program maga pedálozik helyettünk, de az nem az igazi. Nehezen érthető baki az egyébként stabil és jól összerakott appban, hogy a felvevő a metronóm ütemét is rögzíti, így felvételhez a belső metronóm nem használható.

Annyi pénzért, amennyibe egy iPad vagy egy iPhone plusz az iRig és az AmpliTube app kerül, elég morcos multieffektet tudunk vásárolni vagy ha azt preferáljuk, egy igen komoly effektsort tudunk összeállítani, ezért ezt a kombinációt csak erre a célra beszerezni nem éri meg. Ha viszont már van egy kompatibilis iOS-készülékünk (ilyen az első generációs iPhone-on és iPod touchon kívül bármelyik modell), kifejezetten olcsón tudunk abból egy házi használatra, gyakorlásra kiváló multieffektet varázsolni az IK Multimedia adapterével és appjával, de a bátrabbak akár a stúdióban is bepróbálkozhatnak ezzel a felállással.

Erasmus

Előzmények

  • Apple blog: iRig Mic bemutató

    Újabb kiegészítő jelent meg a mobil iKütyükhöz. Az iRig Mic kifejezetten a zenészek jóbarátja szeretne lenni, azon csoporton belül is az énekeseké.