Hirdetés

Apple blog: Denon AH-P372 - a középre belőtt fejhallgató

Nem tudom, hogy be kell-e mutatni külön a Denon márkát, hiszen éppen száz éves múltra tekint vissza. A cég egy igen profin összerakott történeti áttekintést is elérhetővé tett a honlapján, érdeklődők kattintsanak bátran erre. A Starking ezúttal egy közepes árfekvésű, kicsivel 12 ezer forint alatt elérhető fejhallgatót küldött kipróbálni. A kevésbé beszédes nevű AH-P372 elsőre leginkább onnan ismerszik meg, hogy összecsukható, így aztán kis helyen is elfér (és nagy helyen is).

A csomag nem kelt különösebben nagy riadalmat, sem megdöbbenést, de nyilván a benne ülő termék lesz a lényeges. A doboz aljában egy jack hosszabbítő kábelt találunk (80 cm), valamint egy nagyon kellemes szövetből készült szütyőt, amibe összecsukva vidáman el is fér a fejhallgató. Ez az összecsukás úgy történik, hogy a fülre illeszkedő párnák felhajthatóak a fejpánt felé, amely középen képes meg is törni némiképp, így egészen kompakt méretre össze lehet cuccolni.

Maga a kütyü nem hivalkodó, a fejpánt kívül műanyag, belül puha szivacs, a fülünkre kerülő hangszórók meglehetősen méretesek, jól párnázott kialakításúak. Itt szürkésebb színekkel operált a gyártó, s bár a látszat azt sugallja, hogy fémes burkolatról van szó, ez is plasztik, csak éppen ilyen színűre fújták le a gyárban. Mindezzel együtt egyáltalán nem kelt rossz benyomást, az árszintet ismerve pedig abszolút meg is felelhet az elvárásoknak. A helyzet az, hogy többen is felpróbáltuk az eszközt, Bocha és Pheke abszolút kényelmesnek találta, számomra nem volt teljesen az, valahogy nekem nem ült tökéletesen a fülemre a két párnázott rész. Ugyanakkor a műanyag használatának is van néhány előnye, mondjuk élből az, hogy az egész miskulancia mindössze 14 dekagrammot nyom, nehéz lenne olyan embert találni, akit ennyi súly megterhelne. Éppen ezért - no és azért is, mert stabilan ül a fejen - a Denon terméke kifejezetten jól jön az aktív életmódot kedvelőknek, lévén ugribugri és futkorászás közben sem óhajt lerepülni a fejünkről.

Ez persze eléggé "fejfüggő", a legdurvább fejhallgatók is elvérezhetnek egy szubjektív rostán akkor, ha viselésük nem tökéltesen komfortos. Ha viszont megfelelőnek találjuk, akkor nyilván rögtön jön a következő - talán még az elsőnél is fontosabb - kérdéskör: hogyan szól a ketyere? A száraz technikai adatok ismertetésével kezdjük: a Denon kettő darab 38 mm-es hangszóróval rendelkezik, a frekvenciaátvitel 10-től 22000 Hertzig terjed. Az érzékenység 1000 db/mW, az impedancia pedig 35 Ohm.

Egyöntetű szerkesztőségi véleményünk szerint az AH-P372 kifejezetten kellemes hangzást produkál. Pheke kolléga - aki a leginkább hozzáértő - szerint a mélyek sincsenek túlhúzva, de azért bőven érezhetőek, a magasak sem vinnyognak, a hangerő megfelelő, ő egyedül a középtartományból hiányolt egy kis pluszt, de ár/érték tekintetében abszolút nem volt panasza. Ha már végül nálam landolt a ketyere, akkor ráküldtem mindenféle zenét, tapasztalatom szerint az elektronikus muzsika kedvelőinek nem okvetlenül ez lesz a kedvenc fejhallgatója, de mind rock, mind pedig jazz esetén kiválóan teljesített. Komolyzene kapcsán is meg voltam elégedve, aki nem gerjed az ún. tücctücc zajra, biztosan szeretni fogja. Ráadásul ha jól ül a fülünkre a cucc, akkor elég jól ki is zárja a külső hangokat, nyilván nem egy reptéri kifutón, de egy átlagos forgalmú utcából szinte semmit nem hallani. Ha ez most nem csak egy bemutató, hanem teszt lenne, akkor habozás nélkül csapnám rá az Ajánlott plecsnit.