Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Mi a helyzet a Samsung Apps-szel?

2010 nyarának elején a Samsung S8500 Wave megjelenésével a koreai gyártó elindította a saját, Samsung Apps névre hallgató alkalmazásboltját, amely elsősorban a Wave-en futó bada platformra írt programokat tömörítette egybe. A mai bejegyzésben ezt a boltot vesszük górcső alá, a cikk apropója, hogy a letöltések száma nemrég elérte a 100 milliót. Maga a bolt 2010 júniusa óta érhető el, augusztusig pedig 10 millió alkalmazást és játékot töltöttek le a felhasználók, a következő hét hónapban viszont robbanásszerűen megnőtt a kereset. Ma több mint 13 000 applikáció érhető el a Samsung Apps-ben, amelyek egytől egyig ingyenesek; a fizetős szolgáltatás pedig a közeljövőben fog indulni (a weboldalon már látszik is a pénzért kapható alkalmazásoknak fenntartott fül, de még nem lehet rákattintani). Zárójelben azért megjegyzem, hogy van hova fejlődni: az Apple boltjában például 350 000 alkalmazás érhető el, a letöltések száma pedig nemrég érte el a 10 milliárdot, míg az Android Marketben bizonyos források szerint több mint 300 000 program található, a letöltések száma pedig már átlépte az egy milliárdot. Ettől függetlenül a Samsung Apps által elért eredmény egyáltalán nem rossz egy alig egy éves platformtól, ez is mutatja, hogy érdemes lehet badára fejleszteni, lévén a koreaiak alkalmazásboltjának kínálata egyelőre eltörpül a vetélytársak által felmutatott alkalmazásrengetegtől, viszont kereslet lenne rájuk, mint az a letöltések számából is látszik.

A koreai cég boltjának menedzerei érdekességképpen megosztották a közönséggel a legkeresettebb alkalmazásokat. Az első helyen a Magic Torch áll, a második és harmadik helyen két autóversenyzős játék található, ezek a Need for Speed Shift és az Asphalt 5. A navigáció alapú programok is jól fogynak, ezek közül a London Traffic nevű, a brit főváros tömegközlekedésére irányuló szoftvert és a badára elérhető navigációs szoftvert, az NDrive-ot lehet kiemelni. A bolt egyébként már 120 országban elérhető, köztük kis hazánkban is. Úgy néz ki, a badás közösség Nyugat-Európában a legaktívabb: a legtöbb letöltést Franciaországból (ők állítólag a recept és bor témájú alkalmazásokra vannak rákattanva), Németországból (nagyon pörögnek a fociszoftverekre) és Spanyolországból indították, érdekes, hogy ez a három ország egymagában felel a letöltések 40 százalékáért.

A lényeg viszont, hogy a Samsung megünnepli a 100 millió letölést, azaz a letöltők között hetente sorsolnak ki ajándékokat. A díjak között Samsung táblagép, Galaxy Player, pendrive és a fizetős boltban felhasználható kuponok találhatóak. A promócióban bármilyen badát futtató készülékkel részt lehet venni (azaz minden telefon játszik, amelynek a neve Wave-vel kezdődik), maga a dolog pedig idén április 30-án ér véget.

dr. Kind

Azóta történt