Alkalmazásbemutató: Keep

Nemrég egy új szolgáltatással jelentkezett a Google, mely a rég elfeledett Notebook utódjaként is aposztrofálható. A keresőóriás ezúttal a jegyzetelés szerelmeseit célozza meg, ami óriási piac, hiszen rengetegen használnak efféle megoldásokat, legyen szó az EverNote-ról vagy a OneNote-ról, hogy csak a két leghíresebbet emeljük ki. A start nagyrészt sikeresnek mondható, a letöltésszámláló hamar átlépte az egymilliós mérföldkövet, a program több, mint 15 ezer értékelés alapján jelenleg 4,4 ponton áll.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A hasonló programok esetében a szerteágazó funkcionalitás helytt inkább az egyszerű, gyors kezelésen van a hangsúly; ebből a szempontból jól vizsgázott a Keep. Az alkalmazás elindítása után egy érintéssel létre is hozhatunk egy új jegyzetet, a két minialkalmazás egyikét a főoldalra szúrva a folyamat egyetlen lépéssé szelidül. A program használata sincs túlbonyolítva, a főképernyőn egy listában sorakoznak a jegyzetek, melyeket oldalra csúsztatva archiválja a rendszer.

Négy eltérő dokumentumot hozhatunk létre, az egyszerű szöveges és listás verzió mellett hangrögzítést és -felismerést, valamint fotózást is kezdeményezhetünk. Természetesen az egyes kategóriák szerkesztés során összemosódnak, bármikor adhatunk listát és képet az anyagokhoz, plusz természetsen a hangfelismerés is aktiválható. A jegyzetek háttérszínét a felhasználó állíthatja be, a paletta nyolc árnyalatot tartalmaz.

Fontos kérdés továbbá a szinkronizálási lehetőségek megléte is, a Keep ebből a szempontból sem rossz. Egy gyors bejelentkezés (Android alatt még erre sincs szükség) után automatikusan le is rántja az adatokat a felhőből. A jegyzeteket számítógépen is szerkeszthetjük a hivatalos oldalon.

A Google esetleges előnye két részből állhat, ha az egyszerű kezelést nem számítjuk. Egyrészt a szolgáltatás integrálva van a Google-fiókban, így ha az ember rendelkezik ilyennel, nem kell egy új account regisztrálásával és karbantartásával foglalkoznia. A második indok a look and feel, azaz a használat módja és a felhasználói felület lehet, a Keep ugyanis tökéletesen beleillik a gyári Android UI-ba, így nem rontja az összképet. Persze ez csak a Holo UI-t használó telefonok esetén lehet fontos érv; zárójelben pedig azért megjegyezzük, hogy az első bekezdésben említett riválisok is igen jól néznek ki.

A Keep nagy hátránya viszont a platformfüggőségben rejlik, egyelőre ugyanis kizárólag androidos telefonon használhatjuk a Google új szolgáltatását, míg a riválisok szinte minden mobil OS-t lefednek. A Keep esetében a keresőóriás követi a Chrome által kitaposott utat, tesztalanyunk sem támogatja a régebbi rendszerrel szerelt telefonokat, a telepítéséhez 4.0.3-as variáns szükséges. A program természetesen ingyenes, letölteni a Play Store-on keresztül, ezen a linken lehet.

Értékelés: Keep (Android 4.0.3+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

dr. Kind

Előzmények

Hirdetés