Alkalmazásbemutató: Autópálya figyelő

Azt talán mindenki tudja, hogy egyre több kamera kerül fel az autópályák mellé. Ezek között vannak sebességmérő berendezések is szép számmal, de van néhány olyan is, ami kvázi csak forgalomfigyelésre szolgál, az utazó tud arról tájékozódni, hogy az útszakaszon milyen a forgalom erőssége. Persze bőven előfordulhat, hogy két kamera között van valami esemény, amit pont nem látni semmiféle felületen, de az AAK általában ezekről is ad szöveges információt.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Azonban mind a kamerák képét, mind a csak szövegesen elérhető információkat kicsit bonyolult kimazsolázgatni menet közben, ezért született meg a most bemutatásra kerülő alkalmazás, amely ezeket az adatokat egy könnyen kezelhető, logikusan áttekinthető felületen bocsájtja az úton levők rendelkezésére. Az ingyenes szoftver Android alapú gépeken működik, az ingyenességért cserébe viszont el kell viseljünk az alsó sávban némi reklámot, ami nem von le semmit a használatból.

A használat pofonegyszerű, a bal felső sarokra bökve választhatjuk ki, hogy melyik pálya melyik irányát szeretnénk megtekinteni. Választásunk eredménye rögtön egy kamerakép, amely általában három percenként frissül, illetve a teljes útvonalra vonatkoztatott szöveges információk. Ha az adott útvonalon több kamera is van, akkor oldalra lapozós ujjmozdulatokkal tudunk köztük lépkedni, a lenti információkra pedig rá is lehet kattintatni. Ilyenkor kapunk egy térképet, amely mutatja, hogy hol van az esemény, ráadásul mivel ez a Google adatbázisából jön, ezért a forgalmi információk is leolvashatók.

Ha több kamera is található az adott útszakaszon, akkor ezek listás formában is elérhetőek. Extra opció, hogy a pihenőhelyeket is tárolja az alkalmazás, ezek szintén lista formájában tekinthetők meg. Szintén okos dolog, hogy a egy áttekintő térképet is lekérhetünk, ahol az összes történés látható, a kis ikonokkal jelzett eseményeket megérintve pedig némi többletinformációhoz juthatunk. A szoftver lehetőséget ad arra, hogy az épp nézett kamera képének frissítési gyakoriságát is beállíthassuk. A működés során persze valamennyi adatforgalomra szükség lesz, de ez egy átlagos netcsomag mellett elenyésző.

Persze számos olyan alkalmazás létezik már, ami jelzi a torlódásokat, eseményeket, a legismertebb talán a közösségi módon működő Waze. Ez viszont nem ad kameraképet. Mivel az alkalmazás erőforrásigénye csekély, ezért simán elvan a háttérben, s csak néha-néha érdemes előrántani, főleg, ha azt látjuk, hogy a navigációs szoftverünk valamiért áttervezi az útvonalat. Természetesen nem a készítő hibája, hogy az AAK kissé hektikusan frissíti az információkat, láttam olyat a használat során, hogy a kamerán egyértelműen az látszott, hogy jómunkásemberek a belső sáv lezárása mellett csinosítgatják az elválasztó sövényt, de erről szöveges információt nem kapunk. Az egyébként könnyen kezelhető és logikus appnak talán egy olyan hiányossága van, amit a fejlesztő a közeljövőben javít: Budapest felé és onnan távolodva az M1-M7 közös szakaszán elhelyezett kamerák képe egyelőre az M7-es autópályához vannak hozzárendelve. Maga az ötlet azonban értékelendő, még ha nem is vált ki egy komplexebb, forgalomfigyeléssel egyebkötött navigációs megoldást. Arra mindenképpen jó, hogy egyszer-kétszer rápillantva a felületre értesüljünk arról, ha valahol nagyobb gubanc van és az AAK is kegyeskedik ezt megemlíteni. A fejlesztési lehetőségek között van, hogy GPS-koordináta alapján magától váltson a kamerák között a szoftver, esetleg push notifikációt küldjön, ha az útirányon valami combosabb torlódás, baleset történik, és természetesen a jövőben az sem lenne rossz, ha a felhasználók jelenthetnének be eseményeket.

Értékelés: Autópálya figyelő (Android 2.2+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

Hirdetés