Adatátviteli technológiákból vizsgáztatott minket a Telekom

Ma már tisztán látjuk, hogy a mobilszolgáltatók jelenlegi bevételi rendszere nemhogy hosszú, hanem középtávon is tarthatatlan lesz. Egyes elemzők szerint ma az operátorok bevételeinek mintegy 80 százaléka származik a hangalapú hívásokból, holott a technológia lehetővé tenné, hogy interneten keresztül (VoIP technológiával) bonyolítsuk hívásainkat, így azokért nem kellene olyan horrorisztukus összegeket fizetnünk, mint amikért jelenleg a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Tőlünk nyugatra szépen hóditanak is az internetes telefonálás lehetővé tevő (fél)virtuális szolgáltatók, itthon pedig mindenki elkezdett erősíteni a mobilinternetes szegmensre. A kínai cégek (ZTE és Huawei) hazánkba érkezésével együtt rohamosan fejlődik a magyar hálózat, a marketingesek pedig vért izzadnak, hogy a szópárbajban le tudják nyomni egymást, momentán fogalmunk nincs, hogy a T-Mobile, a Telenor vagy a Vodafone kínálja-e a "leggyorsabb hálózatot". De lényegtelen is, mert mindegyik nagyon gyors, ráadásul egyre gyorsabb.

Hirdetés

A sajtótájékoztató elején Király István, a cég marketing vezérigazgató-helyettese köszöntött minket, aki valószínűleg úgy érezte, hogy iskolában van, csak a másik oldalon, így viszonylag gyorsan elsétált egy táblához, melyre felírta, hogy GPRS. Majd válla mögött az újságírók hadára nézve megkérdezte, hogy ez a második vagy két és feledik generációnak számít-e. A furcsa kezdéstől megszeppenve senki nem mert válaszolni, így Király úr megegyezett magával abban, hogy ez bizony a második generáció, holott ez már 2,5G, a második generációs adatátvitelt ugyanis CSD-nek nevezzük. Mikor a maximális adatátviteli sebességet kérdezte tőlünk megabit per másodperces értékben, több kollégának is gyöngyözni kezdett a homloka, de a marketinges szakember nem váltja meg, míg elindítjuk a számológépet, felírta, hogy 0,08. Tévedett, de fantasztikus stílusának fényében nem tudtunk rá haragudni.

Miután végiglépdeltünk a különféle technológiákon, megtudtuk, hogy a szolgáltató 200 új bázisállomással bővíti hálózatát, melyek egytől egyig HSDPA+ adatátvitelt használnak, nekik köszönhetően pedig 40 városban lesz elérhető a szupergyors internet. Változik az árazási modell is, mely a cég és a mi véleményünk szerint is radikálisan megváltoztatja majd a hazai modellt. A dolog lényege, hogy a maximális letöltési sebesség ilyen mértékű növekedésének hozadékaként lehetővé vált az, hogy a nagyobb sebességet azok a felhasználók kapják meg, akik többet fizetnek. A csomagok augusztus 1-től a következő módon fognak kinézni:

T-Mobile mobilinternet díjcsomag portfólió 2011. augusztus 1-től
Díjcsomag Havi díj Adatmennyiség* Névleges letöltési sebesség Garantált letöltési sebesség
Net & Roll L 9400 Ft 26 GB 21 Mbps (HSDPA+ területeken) 2 Mbps (HSDPA+/HSDPA)
Net & Roll M 6990 Ft 16 GB 21 Mbps (HSDPA+ területeken) 2 Mbps (HSDPA+/HSDPA)
RelaxNet L 6400 Ft 7 + 1 GB 7,2 Mbps (HSDPA területeken) 2 Mbps (HSDPA+/HSDPA)
Aranytárskártya RelaxNet L 4990 Ft 7 + 1 GB 7,2 Mbps (HSDPA területeken) 2 Mbps (HSDPA+/HSDPA)
RelaxNet M 3990 Ft 3 + 1 GB 7,2 Mbps (HSDPA területeken) 2 Mbps (HSDPA+/HSDPA)
Aranytárskártya RelaxNet M 1990 Ft 1 + 1 GB 7,2 Mbps (HSDPA területeken) 2 Mbps (HSDPA+/HSDPA)

*Az adatmennyiség átlépése után a le- és feltöltési sebesség 128/128 kbps

A csomagok mindegyike korlátozott adatátvitelt tesz lehetővé, azonban a szolgáltatások nincsenek korlátozva, elvileg még Torrentezni is lehet a T-Mobile csomagjaival, legalábbis az egyik újságíró kérdésére ezt válaszolta Király úr. A régi előfizetők az új csomagok megjelenésével együtt kapnak plusz 1 GB-ot csomagjukhoz, amit leginkább az aranykártyás RelaxNet M csomagot használók fognak megérezni, ők dupla adatátvitelt kapnak. A csomagoknál a garantált letöltési sebesség 2 Mbps, az elméleti maximum viszont az új, drágább csomagoknál nagyobb, bár ennek jelenleg még viszonylag kevés jelentősége lehet. Az újonnan augusztus 30-ig választható RelaxNet XL és az Aranytárskártyás RelaxNet XL előfizetések – beleértve a már meglévő előfizetéseket is – promóciósan havi plusz 1 GB adatmennyiséget tartalmaznak augusztustól, a díjcsomag névleges maximális sebessége pedig 21 Mbps lesz.

A szupergyors mobilinternet jelenleg elérhető Budapest belvárosában, a Balatonnál több városban (Siófok, Keszthely, Balatonkiliti), Nyíregyházán, Pécsett, Szekszárdon, Zalegerszegen, valamint olyan kisebb településeken is, mint Abony, Kiskunmajsa, Domaszék, Tiszafüred. A szolgáltatás nyilván nem fedi le az egész területét az egyes városoknak, az olyan csomópontokon korlátozódik, ahol sok ember van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés