A Vivo is fizet a Nokiának a szabadalmakért

Úgy tűnik, a BBK Electronics belátta: meg kell adni a Nokiának, ami a Nokiáé.

Egy időben, valamikor a Huawei elgáncsolása és a Xiaomi pillanatnyi gyengélkedése idején egy ismeretlen vállalat ült a mobilos trón tetején, már ha az Oppo, a Vivo, a Realme, a OnePlus és az iQOO leszállításait összeadjuk. A kínai ernyővállalat versenyképes árazással tört Európába is, ám a Nokia Corporation, vagyis a hálózatkiépítésben és a hálózati szabadalmakban érdekelt finn vállalat álláspontja szerint az almárkák „elfelejtették” az 5G-s szabadalmak után járó licencdíjakat befizetni.


[+]

Több európai országban is ugyanerre a következtetésre jutott a bíróság, amikor a finn vállalat eléjük vitte az ügyet az Oppót perbe fogva, aminek a következménye a márka és a OnePlus kilépője volt több EU-s kulcspiacról. Ám a minap a Nokiával megegyezve és az elkövetkező, illetve a a korábban elmaradt  lincendíjak kifizetését vállalva megnyílt az út, hogy például a OnePlus 12 vagy az Oppo Find X7 Ultra a legtöbb helyi piacon problémamentesen forgalomba kerüljön. Valószínű volt, hogy ha az Oppo után a Vivo sem ússza meg a dolgot, a Nokia pedig ma be is jelentette sajtóközleményben, hogy a megköttetett sorban a hatodik nagy licenc keretszerződés a vállalat és a mobilgyártók között.

A Vivo X100 Prót szívesen látnánk a hazai polcokon is
A Vivo X100 Prót szívesen látnánk a hazai polcokon is [+]

A Nokia egyébként 150 milliárd eurót költött szabadalmi portfóliójának kifejlesztésére, amely húszezer szabadalomcsaládból áll, amiből mintegy hatezer fedi le az 5G-s kommunikáció témakörét. A Nokia ezek nyílt használatát fair és nem versenyellenes formában bármely partnerének engedélyezi, afféle licenc keretszerződéssel, amit a Vivo mostantól és visszamenőleg is kifizet, megnyitva az utat még több európai piac felé. Itt-ott már eddig is bele lehetett futni pár termékükbe, ám épp a szabadalmi problémák szabtak gátat a komolyabb kontinentális terjeszkedésnek. Az akadály elhárult.

Előzmények

Hirdetés