A Nokia N8 HD felvételi opciói

A finn gyártó első 12 megapixeles kamerával szerelt készüléke nem csak a hatalmas képérzékelője és újabb fejlesztésű, üvegből készített optikája miatt tűnik érdekes ajánlatnak, hanem a 720p felbontású HD felvételi opciója is számos olyan megoldást vonultat fel, mely korábban telefonok esetén nem volt elérhető, ugyanakkor néhány sajnos hiányzik is belőle. Damian Dinning, a készülék képfeldolgozó algoritmusaiért felelős szakértő szerint a felvétel közbeni folyamatos fókuszálás komoly hátránya, hogy a felvétel tárgyának gyors elmozdulása vagy a hirtelen elfordulások hosszabb-rövidebb ideig tartó elhomályosodáshoz vezethetnek, míg a felvétel kezdetkor történő fókuszbeállítás csak az adott téma meghatározott távolságból történő videózását teszi lehetővé. A Nokia N8 esetén éppen ezért az aktív hiperfókuszos rendszer használata mellett döntöttek, mely segítségével az optikától 60 centiméternél távolabb elhelyezkedő tárgyak folyamatosan élesek maradnak a felvételen. Dinning szerint noha a folyamatos autofókusos rendszer egyelőre nem tűnik kellően megbízhatónak, ha azt végül sikerül tökéletesíteni, akkor később ezen opció is elérhetővé válhat.

Az N8 kapcsán a szakértő szerint az egyik legérdekesebb fejlesztés a digitális sztereó mikrofon alkalmazása volt, mely csendes helyeken és koncerteken is torzításmentes hangfelvételt tesz lehetővé, míg az eredetileg híváshoz használt előlapi mikrofon segítségével a háttérzaj és a szélzaj is könnyen kiszűrhető, illetve jobb minőségű hangalámondás rögzítésére is lehetőség nyílik. A felvételek 128 kilobites sztereó AAC formátumban kerülnek rögzítésre, mely mellé a képérzékelő szenzor teljes 4000x3000 képpontos felbontása rendelkezésre áll, vagyis digitális nagyításkor a képrészletek nem homályosodnak el, hanem mindig teljes 1280x720 képpontos méretben kerülnek rögzítésre. A megoldás normál, kétszeres és háromszoros nagyításkor a valódi optikai zoomhoz hasonló tökéletesen éles képet eredményez, míg köztes állásban csak a képpontok átszámolása eredményez némi lágyulást. A HDMI kimeneten keresztül lejátszott felvételek esetén nem csak sztereó, hanem a Dolby Digital 5.1 hangzás is rendelkezésre áll, vagyis a készülék mintegy hordozható médialejátszóként is funkcionálhat, főleg külső merevlemez csatlakoztatása esetén.

A Nokia Conversations fórumán Damian Dinning hivatalosan is megerősítette, hogy a készülék az iPhone 4-ben is alkalmazott „Gorilla Glass” karcálló üveget alkalmazza, valamint azt is megerősítette, hogy a DivX minősítés hiánya ellenére az MKV formátumok mellett a Nokia N8 a legtöbb DivX állomány lejátszását konvertálás nélkül is lehetővé teszi.


[+] Normál nézet a szenzor középső 3840x2160 képpontos részének 3x3-as leméretezésével


[+] Kétszeres nagyítás a képérzékelő középső 2560x1440 képpontos részének negyedelésével


[+] 2,5-szeres nagyítás 1920x1080 képpontos blokk súlyozott skálázásával


[+] Háromszoros nagyítás a képérzékelő középső 1280x720 képpontos részének közvetlen felhasználásával

Hirdetés