Hirdetés

A Mobilarena 2016-ban

Mozgalmas évünk volt, jövőre is az lesz. Szubjektív visszatekintés 2016-ra, melyben távozott ismert arc, hamar érkezett is pótlás, 2017-re pedig nagyon sok újdonságot tervezünk.

Úgy indult a január, ahogyan az elő volt írva: kimentünk a CES-re. Konkrétan Legendd és dr. Kind utazott ezúttal, egyikük sem járt még arra, úgyhogy kaptak egy napról-napra megtervezett utat és szépen végig is csinálták, blogjuk az útról itt olvasható. Mi, akik itthon maradtunk pedig nekiugrottunk az évnek, ami egy csomó kisebb és nagyobb horderejű változást hozott a szerkesztőség életében.

Az MWC idén is olyan volt, amilyen lenni szokott. Pörgős, rengeteg anyagot raktunk ki, rengeteg rendezvényen voltunk és még arra is jutott idő, hogy a komplett stáb elmenjen Andorrába, a kiállítás után pedig még motoroztunk is egy kicsit Barcelonában. Most már tudjuk, hogy dr. Kind utolsó félhivatalos feltűnése volt ez a Mobilarena kapcsán, 2017-ben már nem jön velünk a katalán fővárosba.

Legendd viszont igen, noha már ő sem a szerkesztőség tagja, távozásáról már készült cikk és videó is. Kinőtte a csapatot, négy évnyi tesztelés után más kihívásokat keresett és talált is bőven, felbukkant erre-arra, egy ideje már egy kisebb, elsősorban játékos témájú online lapot próbál gatyába rázni, ez pedig valahol szintén találkozik némi mobilos vonallal, ezért aztán egyébként is kézenfekvő, hogy az MWC-t ne hagyja ki, de nyilván tudtuk úgy intézni a dolgokat, hogy velünk együtt jöjjön és persze vendégjátékosként biztos lesz néhány anyaga Barcelonában, ami megjelenik a virtuális hasábjainkon.

Hirdetés

És a Legendd távozásával keletkező űrt is betöltöttük egy sok szempontból kivételes illetővel, aki csapatunk első hölgy tagja, AliceWake. Az olvasótábor hamar befogadta a leányt, egyrészt mi is tudjuk, hogy nyilván üde színfolt a jellemzően csak srácok által uralt pályán, másrészt pedig nem elsősorban ez az adottsága teszi alkalmassá arra, hogy szerzőként itt publikáljon. És természetesen marad, jövőre is számos cikket fog jegyezni, törzsolvasóink pedig őt fogják megjegyezni.

Közben volt még pár külföldi út, jártunk Tajvanon a Computexen, voltunk a berlini IFA kiállításon, és akadt néhány rövidebb sajtóút is Európán belül (illetve megint eljutottunk Shenzhenbe a Huawei főhadiszállására), igazán nincs okunk panaszra. A csapat most Bog, Bocha, Bone123, szentkuti11 és AliceWake felállásban működik (érkezési sorrendben, nem udvariatlanság miatt hátulra sorolva a női kollegát), kábé épp kapacitáshatáron mozogva, aminek számos oka akad.


[+]

Csapatépítés Boldogkőváralján, szeptemberben. Eső? Ugyan, mit számít, borkóstolás, várlátogatás, pingpong, szauna és DIY vacsora volt a program.
Csapatépítés Boldogkőváralján, szeptemberben. Eső? Ugyan, mit számít, borkóstolás, várlátogatás, pingpong, szauna és DIY vacsora volt a program. [+]

Egyrészt ahogyan telik-múlik az idő, egyre részletesebb és alaposabb cikkekkel kell készüljünk. Egy csomó mérés mellett egyre jobban kell figyelnünk a kamerás képességekre, ráadásul ahogyan a mobilos iparág mellé felnő egy csomó kapcsolódó terület, úgy azokkal is illik foglalkoznunk. A fej- és fülhallgatók tesztjei egyre általánosabbá válnak, néha vannak az intelligens otthonokkal kapcsolatos termékek is, bőven akadnak karperecek és órák, ráadásul félig-meddig magunkra rántottuk az autóipart is. Nyilván nem futóművekről és turbókról írva, hanem kifejezetten az autók fedélzeti infotainment rendszereit górcső alá véve, mert azt tapasztaltuk (és ezt azóta már kábé tényként kezeljük), hogy az autógyártók csak most kezdenek ébredezni, ha arról van szó, hogy mi egy okostelefon szerepe az autóban és az autón kívül. Biztos, hogy 2017-ben is lesznek ilyen cikkek, az autós cégeknél épp most zajlik egy kisebbfajta forradalom, ami nem csak az alternatív hajtásról, az autonóm közlekedésről, hanem az ezek kapcsán egyre inkább megkerülhetetlen okostelefonos alkalmazásokról és csatlakoztatási lehetőségekről is szól.

De nem csak ezért van több munkánk, mint eddig. A legfontosabb változás a videós tartalmakat érintette. Egyrészt hosszas nyökörgés, teszetoszáskodás és mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy az élőben nézhető MobilarenaTV-t parkolópályára tesszük. Láttuk, hogy volt egy fix nézőközönség, akik számítottak az adásokra és nézték is azokat. De azt is láttuk, hogy egyrészt nem tudjuk folyamatosan olyan nívón tartani ezt, mint ahogyan azt mi magunk is elvárnánk, másrészt a 30-50 perces videók nézettségi számai köszönőviszonyban sem voltak a beletett energiával és a szükségszerű vesződséggel. Itt mondjuk konkrétan arra gondolhat az olvasó, hogy ha az volt a mondás, hogy hétfő-szerda 18:00-kor valaki ott fog mosolyogni élőben a stúdióban, akkor annak a valakinek tényleg ott kellett ülnie lehetőség szerint egy olyan tesztcuccal, amit még nem mutattunk be másképp, ám mégis a műsorvezető felkészülten tud róla beszélni. Ez egy elég sok összetevős feladat volt hetente kétszer és nyilván volt is értelme, de az a helyzet, hogy sokkal több értelme van a teszt mellé publikálni egy tömörebb, megvágott és sokkal inkább a lényegre fókuszáló videót. Ami persze szintén munkás, hiszen ezt is mi magunk vesszük fel, vágjuk meg, rendereljük ki és töltjük fel.

A jó hír, hogy fejlődünk. 2017-től új kamera és új mikrofon áll hadrendbe, ami reményeink szerint sokat javít majd a minőségen. Nyilvánvalóan egyre inkább kialakul, hogy miképp érdemes egy ilyen videót felépíteni, hogyan kell vágni és mindenki elsajátít(ott) egy csomó olyan fogást, amivel gyorsulhat a folyamat. És amikor már ebben elég jók vagyunk, akkor lesz időnk néha olyan, kissé más felfogású filmecskéket is csinálni, mint idén a Leagoo telefon szétlövése a lőtéren. Na és persze a kiállításokon való interjúzások száma is emelkedhet.

Ha pedig már kiállítás: 2017-ben is lesz Veletech, méghozzá április 15-én. Save the date. Megint sokat tanultunk az 2016-os rendezvényből, például kiderült, hogy viszonylag felesleges két óriási csarnokot bérelni a Millenárison, simán el tudunk férni egyben is. Ez nyilván egy olyan tapasztalat, amit nem okvetlenül szeret az ember elfogadni: de talán túl nagyot akarunk ugrani a terület megkétszerezésével, be kell lássuk, hogy az a szakmai közönség, amely tényleg érdeklődik a mobilok iránt és nem a dolog “show” részét keresi, illetve nem kifejezetten az a célja, hogy ilyen-olyan akciókat kihasználva a helyszínen tapsoljon el egy jelentékeny összeget, nos, ez a közönség nem túl nagy. Viszont mi őket szeretnénk kiszolgálni és azt a visszajelzést is kaptuk a kiállítóinktól, hogy ők is ezeket a látogatókat várják a legnagyobb lelkesedéssel. Akiket tényleg érdekelnek a termékek, akik mernek és akarnak kicsit összetettebb kérdéseket feltenni az adott cég képviselőinek, akik kíváncsiak arra, hogy az alapfunkciókon túl mit tudnak az újabb eszközök és akiknek ehhez az élményhez tényleg nem kell műfüst, színpad, bűvész, sztárfellépő és csillogás-villogás, hanem akár azzal is elégedettek lennének, ha a kis és nagy márkák néhány asztalra kitennék a portékát és hozzáértő prominenseket ültetnének a standokra.

Persze mindezek mellett a háttérben is készülnek dolgok, amik a lapcsalád egészét érintik. Ezekről azonban inkább csak akkor rántjuk le a leplet, ha már be is tudjuk élesíteni. Mindenesetre bizakodva tekintünk a 2017-es évre, elvileg felkészültünk rendesen, aztán persze majd kiderül, hogy mennyire voltunk alaposak. Kitartó olvasóinknak, fórumozóinknak, alkalmi látogatóinknak és persze a partnereinknek nagyon köszönjük, hogy idén is kattintottak ránk, reméljük, hogy jövőre is meg tudjuk hálálni a bizalmat.

Boldog új évet kíván a Mobilarena.hu csapata!

Előzmények

Hirdetés