A Mate 40-ben lesz utoljára Kirin chipset, a Qualcomm már helyezkedik

Mivel a Huawei az amerikai szankciók miatt nem tudja tovább gyártatni saját chipsetjeit, ezért más beszállítót kell keresnie.

A Huawei hivatalosan is megerősítette, hogy az utolsó telefonjuk, amiben majd Kirin chipset lesz, az az ősszel bemutatkozó Mate 40. Ennek oka, hogy az amerikai kormányzat olyan szakciókat vetett be, amelyek megtiltják Kínán kívüli szereplőknek, hogy amerikai technológiát is tartalmazó alkatrészeket gyártsanak és szállítsanak a Huawei számára, márpedig a Kirin chipseteket a tajvani TSMC gyártotta eddig, amely szeptemberben (a már megrendelt mennyiség legyártását követően) megszünteti együttműködését a kínai céggel.

A Mate 40
A Mate 40 (forrás: OnLeaks / Handsetexpert) [+]

A Huawei-nek tehát másképp kell megoldania a mobil eszközeinek processzoros hátterét, erre pedig több lehetőség is kínálkozik, bár mindegyikkel vesződni kell némiképp és nyilván a cég kiszolgáltatottságát is növeli, hogy nem házon belül tervezik a HiSiliconnal közösen az újabb és újabb generációs lapkákat. A Kirin 810-es, középkategóriás chipsetük például kifejezetten jól sikerült (ez dolgozik a P40 Lite-ban), ennek már Kirin 820 néven 5G-s változata is van.

A lehetőségek között ott van a kínai SMIC, de ők nem rendelkeznek olyan fejlett gyártástechnológiával, mint a piacon levő külföldi cégek. Felmerülhet a szintén tajvani MediaTek, de ott is problémát okozhat az embargó, illetve ott van az amerikai Qualcomm, akik viszont rögtön elkezdtek ugrálni, hogy ők szívesen ellátnák chipsettel a Huawei-t. Amerikai cégként ehhez külön engedélyt kell kérvényezniük, ennek előkészítését pedig már gőzerővel megkezdték hangzatos nyilatkozatok és lobbizás formájában. Furcsa módon még a Samsung is szóba jöhet, mint opció (mármint Huawei beszállítóként), hiszen nekik is van saját chipsetük, bármennyire is elsőre meghökkentő lenne ez az együttműködés, mégsem annyira lehetetlen, a hírek szerint ugyanis a Huawei következő hajlíthatós telefonjához a kijelzőt is a Samsung és a BOE szállíthatja.


[+]

A Qualcomm számára ez milliárd dolláros üzlet lenne, alapvetően ezzel érvelnek a kormány felé, plusz azzal is, hogy bár a BBK csoport és a Xiaomi is erős Kínában, a Huawei tovább növelte az előnyét az utóbbi évben, amivel együtt járt, hogy Kínában jelenleg a HiSilicon Kirin chipsetre épülő telefonból van a legtöbb, márpedig a Qualcomm nagyon szeretne ezen a hatalmas piacon is vezető szerepben tetszelegni. Mivel a Trump-adminisztrációnak fontos, hogy technológiai szempontból vezető erőnek mutassa magát, ezért nagy esély mutatkozik rá, hogy megkapja a Qualcomm az engedélyt, amit amúgy már korábban megkapott például az Intel, a Xilinx és a Micron is.

Előzmények

Hirdetés