360 fokban nyitható kijelzővel állt elő a Samsung Display

Azért érdekes a demó, mert az általa használt zsanért kaphatják meg a Galaxy Z-széria idei mobiljai.

Több hajlítható, kicsúsztatható, nyitható-csukható kijelző-koncepciót mutatott be a Samsung Display a 2023-as CES kiállításon, melyek egyelőre csak techdemó formájában léteznek, de a jövőben végfelhasználói termékekben is viszont láthatjuk őket. Itt pedig nem csak mobilokban érdemes gondolkodni, a formájukat változtatni képes panelek laptopokban, táblagépekben, autókban, vagy egyéb, akár speciális felhasználási felületeken is megjelenhetnek. A Samsung Display újításait az LTT egy, a dél-koreai cég által szponzorált videóban mutatta be, számunkra a 360 fokban forgatható Flex In and Out kijelző talán a legérdekesebb.

Ez a prototípus egyelőre csak fotókon látható működés közben, videón nem. Ahogy a neve is mutatja kifelé és befelé is képes meghajolni a prototípusban a kijelző, ami a Galaxy Z Fold telefonokhoz hasonló módon, könyvszerűen nyílik, viszont az oldalakat a 180 fokos szögnél tovább is lehet hajtani, visszacsukva saját maga alá, mint egy mezei spirálfüzetet. A mozgást többek között egy új fejlesztésű, vízcsepp formában záródó zsanér teszi lehetővé, a pletykák szerint ilyen dolgozik majd a Galaxy Z Fold 5-ben is, hisz ezzel eltűnhet a zárt állapotban a lyuk a telefon két része közül. A Samsung Display szerint az új zsanérjuk kisebb nyomást is helyez a kijelzőre, legyen az bármilyen állapotban, ezzel javítva a panel élettartamán.

360 fokban hajlítható a kijelző a prototípuson.360 fokban hajlítható a kijelző a prototípuson.360 fokban hajlítható a kijelző a prototípuson. 360 fokban hajlítható a kijelző a prototípuson. (forrás: Samsung Display / The Verge) [+]

De milyen és mennyi gyakorlati extra van egy ilyen eszközben a mostaniakhoz képest? A Samsung Display víziója szerint nem sok, ugyanarra használható így egy telefon, mint amire egy már ma is kapható foldable. Pozitívuma abban van az új fejlesztésnek, hogy ugyanazokhoz a feladatokhoz kevesebb hardvert kell alkalmazni, például nem kell külső kijelző az egykezes használathoz, és minimum kettővel kevesebb kamera is elég. Azzal pedig, hogy a kijelző teljesen behajtható fedésbe, a hosszú távú védelem is magasabb színvonalú, mint az egy külső kijelzővel operáló, azt 180 fokban nyitó hajlítható készülékeknél, például a Huawei Mate Xs 2-nél.

Egy Galaxy Z Fold4 és a Flex In and Out prototípus. Erről a képről kezdett terjedni, hogy az alsó a Z Fold5 prototípusa.
Egy Galaxy Z Fold4 és a Flex In and Out prototípus. Erről a képről kezdett terjedni, hogy az alsó a Z Fold5 prototípusa. (forrás: Samsung Display / The Verge) [+]

Arra vonatkozó információ egyelőre nincsen, hogy a fejlesztés mikor és milyen márkájú készülékben lát napvilágot. A koreai Naver arról írt korábban, hogy a Galaxy Z Fold 5 lesz az első ilyen telefon, ezt viszont semmi sem erősíti meg, a Z Fold 5 prototípusáról közölt fotókról kiderült, hogy a Flex In and Out kijelzőt ábrázolták.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés