240 wattos töltést fog tudni az új USB-PD szabvány

Az új, EPR-protokollnak köszönhetően nagyot ugrik az elérhető teljesítmény, bár ebből elsősorban inkább a laptopok profitálhatnak majd.

Hirdetés

A jelenlegi USB-PD (Power Delivery) szabvány Type-C-s csatlakozásokon keresztül akár 100 W-os töltést is tud támogatni, függően persze attól, hogy milyen adaptert, milyen eszközzel köt össze. Ez a teljesítmény nyilván döbbenetes, ami egy okostelefon szintjén körülbelül 15 perces 0-100%-os feltöltést jelenthet, ám több olyan mobil van, amit már most gyorsabb töltéssel árulnak, a komoly teljesítményű laptopok esetén pedig adott esetben szükség is lehet ennél komolyabb képességekre. Az USB Implementers Forum pedig nem volt rest megalkotni a következő szabványt, legújabb szabványukról a forrásban linkelt dokumentáció beszél részletesen: aki bele akar olvasni, több száz oldalas leírásra számítson.


[+]

Az USB PD EPR (Extrended Power Range) lesz a töltési szabvány következő generációja, ami 240 W-os töltésre van felkészítve. 50 V-os feszültségről és 5 A-es áramerősségről beszélünk, 10W-nyi biztonsági ráhagyással. Az új kábelek természetesen elektronikusan meg lesznek jelölve, hogy a kompatibilis adapter és a készülék csak akkor kezdje el a villámgyors töltést, ha biztos, hogy a köztes rész is támogatott. Persze, ahogy az USB PD szabványok eddig, úgy ezek után is okos töltésvezérléssel érkeznek, és csak ideális esetben valósítják meg a nagyteljesítményű energiaátvitelt.


[+]

Az eddigi, 100 W-os töltési szabványt mostantól SPR-nek, azaz Standard Power Range-nek hívják, az SPR és EPR minősítés azonban semmilyen összefüggésben nem lesz az elérhető adatátviteli sebességgel, még USB 2.0 átvitelű kábelek is érkeznek a legfejlettebb töltési képességekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés