Hirdetés

TouchLock BT - a Bluetooth lakat

Hirdetés

A lakat felokosítása

A BIO-key összesen négy terméket gyárt, mindegyik lakat. Ezek közül a TouchLock BT amúgy a legolcsóbb, pedig az ujjlenyomat-olvasóval felszerelt, aprócska, leginkább bőröndre jó lakat egy jóval egyszerűbbnek tűnő valami, amit egyébként sokkal egyszerűbb is használni. Tudom, mert kaptunk olyat is, aztán persze kiderült, hogy az is kommunikál telefonnal, csak mivel magán a lakaton van a biometrikus szenzor, ezért ha csak egy ember használja, akkor nem kell bíbelődni a mobillal.

Egyszerű csomagolás, belül van a használati útmutató is, de USB-kábelt ne keressünk
Egyszerű csomagolás, belül van a használati útmutató is, de USB-kábelt ne keressünk [+]

Viszont a kínálat második tétele a TouchLock BT, amin nincs ujjlenyomat-olvasó, ellenben eléggé robusztus, természetesen fémből készül és kültéri használatra is javasolható a termékleírás szerint. Nekem mondjuk még speciel pont egy mérettel kisebb, mint amire szükségem lenne, de hát majd bővül úgyis a portfólió, ha bejönnek a cég számításai, merthogy egyébként egy jó drága biciklis lakat is akad a kínálatban.

Közepes méretű, 20,5 mm-es átfogású, a kengyel vastagsága 5,5 mm-es
Közepes méretű, 20,5 mm-es átfogású, a kengyel vastagsága 5,5 mm-es [+]

De vissza a nálunk landolt termékhez: nyilván nem kell hozzá nagy fantázia, hogy elképzeljük, hogy miről van szó: egy olyan lakatról, amit a mobilunk segítségével tudunk nyitni és zárni, ezt pedig Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet megoldani. És igen, mindenkinek az az első kérdése, hogy mi van, ha lemerül. Nos, akkor fel kell tölteni, oldalt van rajta egy microUSB csatlakozó, de egyébként ha nem babráljuk sokat, akkor 9 hónapig elvan egy töltéssel.

Itt lehet töltést adni neki, pirosan ég elöl a LED, amíg tölt, kéken, ha már kész
Itt lehet töltést adni neki, pirosan ég elöl a LED, amíg tölt, kéken, ha már kész [+]

És nyilván jön a következő kérdés, hogy mit tegyünk, ha többen is nyitjuk-zárjuk azt a kertkaput, amin fityeg, erre pedig logikusan az a válasz, hogy az admin jelszó birtokában más is felteheti a telefonjára a megfelelő alkalmazást és hozzáférhet a lakathoz. Plusz egyébként arra is gondoltak a tervezők, hogy mi újság akkor, ha odaérünk a lakathoz, de kiderül, hogy a telefonunk merült le. Be lehet ugyanis állítani egy hat elemű kódot, ami rövid és hosszabb “lakatösszenyomásokból” tevődik össze, ha ezt végigzongorázzuk a helyszínen, akkor is ki lehet nyitni a ketyerét. Szóval igen, átgondolták a dolgot, megcsinálták, jól is néz ki, nem is bonyolult a használata, de azért a történet nem hibátlan.

Igen egyszerű az alkalmazás, de a célnak megfelel
Igen egyszerű az alkalmazás, de a célnak megfelel [+]

Egyrészt az alkalmazás ugyan tényleg pofonegyszerűen használható, ráadásul a nyitás-zárás műveletéhez elég a telefonunk ujjlenyomat-olvasóját megérinteni, a lakat viszont eleinte nagyon nem akart kinyílni, aminek elég prózai oka volt: nem volt eléggé feltöltve, noha az app azt jelezte, hogy ezzel nincs gond. Első használat előtt tehát töltsük tele árammal, noha ezt a kis kézikönyv elfelejti megemlíteni. Az okostelefonos szoftver persze több lakat üzemeltetésére is alkalmas, olyan jópofa dolgok is vannak benne, hogy a lakat elején levő piros-kék LED-et is felvillantatjuk, ha egymás mellett vannak a kezelt zárak, de nem tudjuk, hogy most épp melyiket próbáljuk épp babrálni. Lehet állítani a nyitókódot (ha nem ujjlenyomatra támaszkodunk), az admin jelszót, el is nevezhetjük a lakatunkat és nullázhatjuk a telefon nélküli hosszú-rövid kombinációs kódsorunkat is.


[+]

A működés elég triviális, ha már megvan a telefonos kapcsolat. Odahaladunk a lakathoz, egyet rántunk rajta, ettől felébred és kéken kezd villogni rajta a fény. Ezután az alkalmazásból kiválasztjuk az adott lakatot, arra nyomunk rá, hogy “open”, beütjük a kódot, vagy használjuk az ujjlenyomat-olvasót, kisvártatva némi halk zümmögés után a lakat kinyílik. Ha végeztünk, akkor ugyanígy be is tudjuk zárni, de ez automatikusan is megtörténik egy idő után, ahogyan a lakat offline állapotba is kerül relatív hamar, de ezt a szerkezet hosszas összenyomásával mi magunk is előidézhetjük. És ennyi. Nincs ezzel semmi gond, csak éppen 50 dollárt kérnek érte, amire még rákerül a hazai forgalmazás költsége is, márpedig ennyi pénzért olyan, nem okos lakatot lehet szerválni, aminek a kulcsát nem lehet másolni, plusz kengyelvédett is, ha már belemerültünk itt a lakatvilág bugyraiba. Szóval a TouchLock BT kialakításra egy közepes méretű, jó minőségű lakat, de jól megdobja az árát ez a Bluetooth-trükközés, szóval én speciel nem lettem arról meggyőzve, hogy ez a lakatok jövője, de az ujjlenyomatos változatban van potenciál, főleg az egyszerűbb működési mechanizmus miatt, ráadásul ezek a szenzorok egyre olcsóbbak, hiszen óriási mennyiségben készítik őket a telefonokhoz is. Úgyhogy akkor már inkább arrafelé érdemes fejleszteni, a TouchLock BT-t inkább tényleg olyan helyeken tudom elképzelni, ahová mondjuk csak nyaranta megyünk (a tóparti ház kertkapuján) és félő, hogy év közben elkeverjük a kulcsot.

Bog

A tesztterméket a Cellect biztosította, köszönjük!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Hirdetés