Nokia 5230 - a legolcsóbb érintős okostelefon

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: Bocha | 2009-12-01 11:26

Egy év, három szinte teljesen ugyanolyan érintőkijelzős Nokia készülék. A legújabbat kézbe venni már-már nosztalgikus, viszont nem is kerül sokba.

Előszó

Őszintén szólva semmi rációt vagy logikát nem látok abban, amit a Nokia az érintőkijelzős készülékekkel csinál. A finn gyártónak nagyon is tisztában kellene lennie azzal, hogy manapság az érintőkijelző a divat, hiába tehát a jól csengő név, hiába használ valaki tíz éve finn mobiltelefont, ha úgy érzi, hogy érintőkijelző kell neki, akkor váltani fog, ha pedig nem talál házon belül megfelelő modellt, akkor a Nokia nagyon-nagyon rosszul járhat. Az ő vásárlóik jelentős része ugyanis fanatikus rajongó, olyan ember, aki életében nem használt még más márkát, ha pedig az érintőkijelző miatt muszáj lesz váltania, akkor valószínűleg rá fog jönni, hogy nem csak a Nokia gyárt mobiltelefonokat — ez hosszú távon pedig akár azt is jelentheti, hogy finn barátaink elvesztik a legnagyobb mobilgyártó fején ülő képzeletbeli koronát.

Nokia 5230
[+]

Elképzelhető persze az is, hogy csak én látom ilyen veszélyesnek ezt a helyzetet, az érintőkijelző pedig nem jelent akkor érvágást a felhasználóknak, hogy azért lemondjanak imádott brandjükről. Persze a Nokia termékfilozófiájában ebben az esetben sem találni majd semmi logikát, hiszen egy év alatt mindössze öt érintőkijelzős modellt sikerült piacra dobniuk (az internet tablet szériát most hagyjuk ki), melyek közül három szinte teljesen ugyanolyan. Ott van ugyebár az egyéves születésnapját ünneplő Nokia 5800, annak enyhén butított változata, az 5530, most pedig az 5230, mely akárhogy is nézem, egy más dobozba csomagolt 5800. Hogy mennyire hasonlít, azt persze a következő oldalakon fogjuk meglátni.

Nokia 5230

A tesztpéldányt a GsmLine.hu küldte el hozzánk: a doboz ismerős lehet a korábbi modellekből, ráadásul a tartozékok terén sem hoz újat, hiszen a hálózati töltőn, a miniatűr adatkábelen, a 2 GB-os microSD kártyán és a pengetőn kívül csak egy szabványos csatlakozóval ellátott fehér fülhallgatót kapunk, mely csodálatos módon pont úgy néz ki, mint az iPhone mellé csomagolt darab. Azaz várjunk csak; akad itt más is! Egészen pontosan három darab színes hátlapot kapunk extraként, visszajött a cserélhető borítás korszaka!

Külső

Ez a készülék nem más, mint egy átnevezett és olcsóbb árcímkével ellátott 5800. Ez már a külsején is látszik, mérete például tizedmilliméterre megegyezik az említett modellével (111 x 51,7 x 15,5 milliméter), igaz, kicsit nehezebb annál (115 gramm), ami abszolút nem indokolt. Főszerkesztőnk az egyértelműen belőhető rokoni szálak ellenére azt mondta, hogy neki az N97 jut róla eszébe, valószínűleg a fehér szín állhat a dolog hátterében — egyébként létezik feketében is. Az összeszerelési minőség nem különösebben jó, a készülék a nyomkodásra nyekergésre reagál, nekem ez a telefon nagyon "műanyagos", ráadásul a felületét képező plasztikok előszeretettel gyűjtik az ujjlenyomatokat és egyéb szennyeződéseket is. Persze nem szabad elfelejteni, hogy ez egy alsó-középkategóriás modell, tehát nyilván nem várhatunk prémium kategóriás anyaghasználatot.

Nokia 5230
[+]

Az előlap tetején az aprócska telefonhangszóró tátong, attól jobbra beazonosíthatatlan lyuk látható, az biztos, hogy nem másodlagos kamera, valószínű hát, hogy a fény és távolságérzékelő párost tisztelhetjük benne. Középen terül el a 3,2 hüvelyk átlójú, 360 x 640 pixeles felbontású rezisztív TFT-érintőpanel, melyet ugyan lehet használni ujjal is, ám technológiájából adódóan jobban szereti a ceruzát vagy a körmöt. A képminőség rendben van, ebben az árkategóriában ennél nagyobb felbontást nem fogunk találni. Alulra három gomb került, a szélsők segítségével tudjuk kezelni a hívásokat, míg a középső alaphelyzetben a menübe repít minket — ha a telefont balra döntjük, ezek háttérvilágításaiból kirakhatjuk a magyar zászlót. Az előlap körül szürke perem található, ami bár védi a kijelzőt, szerintem nagyon bénán néz ki, arról nem is beszélve, hogy pár nap használat után a kosz megragadt a perem csücskénél, tisztítani emberes feladat, viszont kötelező jellegű.

Nokia 5230
[+]

A hátlapnál a nagy móka ugyebár az, hogy cserélni lehet, gyárilag ugyebár a fehér helyett türkizt/techno-rózsaszínt/vöröset is felpattinthatunk. Így három színű lesz a telefon, az előlap pereme ugye szürke, az oldalsó részek fehérek, a hátlap meg olyan, amit felrakunk, ez a színkavalkád nekem sok volt, kicsit házibarkács hangulatot kölcsönzött a készülék, ami véleményem szerint úgy néz ki, mintha csak félig lenne összerakva. Persze biztos van, akinek tetszik, nem leszek tehát gonosz. A tényeknél maradva: a bal felső sarokban található a 2 megapixeles, fixfókuszos kamera, alulról pedig a kellemes fogású ceruzát húzhatjuk elő.

Nokia 5230

A készülék tetején a fedlappal takart microUSB csatlakozót, a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenetet, a vékony csatlakozós Nokia töltő helyét és a bekapcsológombot találjuk. A töltés kizárólag a töltővel megoldható, számítógépre vagy microUSB-s hálózati töltőre kötve a készülék akkumulátorába nem megy majd áram, ami elég sajnálatos. Az eszköz bal oldalán a kihangosító hangszóróját, a SIM foglalatot és a microSD bővítőhelyet találjuk, jobbra a hangerőszabályzó gombpáros, a képernyőzárat feloldó csúszka és a kamera exponálógombja került.

Operációs rendszer, szoftverek

A készülék belsejében a legcsekélyebb változás sem történt, kis túlzással egy az egyben átemelhetném az 5800 cikk ide vonatkozó részét, de az nem lenne teljesen helyes, az ötödik kiadású Symbian Series 60-at ugyanis egy 434 MHz-es ARM11-es processzor hajtja meg, míg az 5800-ban a megjelenésekor csak 369 MHz-en ketyegett ugyanez a chip. Igaz, azóta a szóban forgó készülékhez is megjelent egy frissítés, mely feljebb tornázta az órajelet. A lényeges információ viszont az, hogy a készülék sebességével nincs gond, gyorsan és pontosan reagál a nyomkodásra, kiforrott, jól lehet használni.

Nokia 5230 Nokia 5230

A készenléti képernyőt a saját kényünk-kedvünk szerint formálhatjuk, az egyik leghasznosabb rész a fent elhelyezkedő gyorstárcsázó képernyő, legalábbis az alapértelmezett elrendezésnél, azon kívül ugyanis további két fajtát is választhatunk (alap és parancsikonsáv). Lényeg a lényeg: a hasznos információk megjelennek a készenléti képernyőn is, a Nokia és a Symbian ebben mindig is erős volt. A főmenü rácsos (12 ikon) vagy listás elrendezésű lehet, az ikonok jól átláthatók, a felépítés logikus, ez a rész is jól kezelhető.

Nokia 5230 Nokia 5230

Szoftveres téren semmi komoly extrát nem kapunk. A főmenüből érhetjük el a naptárat, plusz innen vezet az út az Ovi Áruházba és a Nokia Maps-be is, mely az internetről tölti le a térképállományokat. A legtöbb érdekesség az Alkalmazások mappába került, itt van az óra, a RealPlayer, a két darab gyári játék (DJ Mix Tour, Roller Rev 99), a fájlkezelő, a számológép, a szótár, a jegyzettömb, valamint a mértékegység- és valutakonverter. A diktafont a zene menüpont alatt található.

Nokia 5230 Nokia 5230

Adatkommunikáció, telefonálás, internet

Adatkommunikációs téren sincs semmi újdonság, az 5800-hoz képest csak keevsebbet kapunk. A négynormás GSM-modullal felvértezett készülék adatátvitelre GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t és 3,6 Mbps sebességű HSDPA-t tud használni, hiányzik belőle a WiFi, a Bluetooth és a microUSB csatlakozó pedig egyaránt 2.0-s verziószámú. Telefonálás közben a hangminőséggel semmilyen problémám nem akadt, egyszer viszont hívás közben újraindult a készülék, a szoftver tehát akármennyire is jónak tűnik, sajnos még mindig nem száz százalékos.

Nokia 5230 Nokia 5230

A névjegyzékbe annyi ember adatait menthetjük el, ahányét csak akarjuk, a körülbelül 70 MB-os belső memóriába bőven fog férni. Képeket is elmenthetünk, melyek hívás fogadásakor nem túl nagy méretben, de megjelennek a képernyőn. A hívásnaplóban csak külön-külön tudjuk megtekinteni a tárcsázott/fogadott/elmulasztott hívásokat. Az üzenetkezelőben minden a régi, SMS, MMS és e-mail is jöhet, utóbbinál nem okoznak gondot a hitelesített szerverek és a csatolt fájlok sem. A szövegbevitel virtuális numerikus és QWERTY gombsoron lehetséges, a kettő között a gép eldöntésével tudunk váltani, a giroszkóp ugyanis a készenléti képernyőt kivéve gyakorlatilag mindenhol figyelembe veszi, hogy hogy áll a kezünkben a masina. A teljes billentyűzeten (tehát a QWERTY-n) ujjal gépelni elég nehéz, ceruzával viszont kifejezetten kényelmes.

Nokia 5230 Nokia 5230

A webböngésző nagyon korrekt, gyors, szépen jeleníti meg az oldalakat, megbirkózik a Flash alapú tartalmakkal, átlátható, kezelhető. A WiFi viszont tényleg nagyon hiányzik mellőle.

Nokia 5230 Nokia 5230

Az 5800-hoz képest újdonság, hogy több social-networking klienst is kapunk a készülékhez. Na jó, ez így nem teljesen igaz, egyedül a Facebook kapott natív kliensprogramot, a Friendster/MySpace/Hi5 csak a webböngészőt hozza fel, ha rákattintunk a megfelelő ikonra. Van továbbá Amazon, Ovi névjegyzék és natív YouTube kliens is.

Nokia 5230 Nokia 5230

Multimédia

A kamera 2 megapixeles, fixfókuszos, legfeljebb 1600 x 1200 pixeles állóképek és 640 x 352-es videók rögzítésére alkalmas — hogy utóbbiak milyen minőségűek, arról ide kattintva lehet meggyőződni. A szoftver egész sok beállítási lehetőséggel bír, rácsháló, önkioldó, színtónus, fehéregyensúly, expozíció-korrekció, érzékenység (gyenge/közepes/kiváló, ISO értékek tehát nincsenek), kontraszt, élesség, sorozatfelvétel. Ha akarunk, a képekkel együtt GPS-információkat is rögzíthetünk, a kamera hangját viszont nem tudjuk kikapcsolni.

Nokia 5230

A képek minősége a hasonló felbontású gépek között jónak mondható, az abszolút skálához viszonyítva viszont annyira nem lehetünk elégedettek. A színek szépek és a dinamikatartomány is egész nagy, a zajszint viszont elég magas, az élességgel is akadnak gondok, a fehéregyensúly hajlamos téveszteni. A készülék kijelzőjén viszont nagyon jól mutatnak a vele készített fotók.

Nokia 5230 Nokia 5230

A zenelejátszó szoftver nem hagy kívánnivalót maga után, legalábbis ami a funkcionalitást illeti. Fut a háttérben, tartalmaz hangszínszabályzót, ID3-tagek alapján szűr a muzsikák között, az albumborítókat viszont csak elméleti síkon jeleníti meg. Kihangosítva egész jól szól, a gyári fülhallgató viszont kicsit dobozhangú, de mivel szabványos fülhallgató kimenetünk van, a csere nem lesz nehéz. FM-rádió természetesen található a készülékben.

GPS, üzemidő, összegzés

A készülékben található GPS-vevő, amit a már említett Nokia Maps szoftverrel és fényképezéskor tudunk kihasználni. A térképek töltögetése elég szépen zabálja az adatforgalmat, a hangnavigáció pedig a Nokiánál fizetős szolgáltatás, úgyhogy nem igazán használtam ki a beépített vevőt.

Nokia 5230
[+]

A készülékben lapuló 1320 mAh-s akkumulátor messze nem bírta olyan jól, mint ahogy szerettem volna, két nap alatt csontig merítettem az 5230-at. Ha a microUSB-n keresztül is töltődne, sokkal jobb helyzetben lennénk, tényleg sajnálom, hogy a Nokiának ezt nem sikerült megoldania — illett volna, ha már modellfrissítésről beszélünk.

Nokia 5230
[+]

Értékelés: Nokia 5230
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 6 pont
Összeszerelés minősége 7 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 8 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 8 pont

Hogyan értékelünk?

Az értékelésnél elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy jelenleg a Nokia 5230 a legolcsóbb érintőkijelzős okostelefon a piacon. Ára a teszt írásának pillanatában bruttó 46000 forint, a 3G-t nélkülöző és kisebb kijelzővel ellátott 5530 ára 48000 forint, az 5800-hoz pedig még egy tízessel drágábban jutunk hozzá. Az 5530-at tehát már a megjelenésével is megölte az 5230, az 5800 viszont a felár ellenére is jó választás lehet, már csak a WiFi és a jobb kamera miatt is. Az 5230-nak mindennek ellenére nincs igazi ellenfele: az LG Cookie és a Samsung megegyező sorszámú modellje ugyan olcsóbb, de kisebb felbontású a kijelzőjük és nem okostelefonok, az LG Arena pedig az 5800-hoz hasonló áron jutunk hozzá, a tudásával nincs gond, viszont az sem okostelefon. Nem érzem igazi modellfrissítésnek az 5230 megjelenését, előrelépésről sem beszélhetünk, de egy plecsnit azért megérdemel:

Nokia 5230

Bocha

A Nokia 5230-at a GsmLine.hu biztosította. A készülék megvásárolható a www.gsmline.hu internetes áruházban.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Nokia 5230
Nokia 5230l Általános
Technológia GSM, UMTS
Méret 111 x 51,7 x 15,5 mm
Tömeg 115 gramm
Színvariációk fekete, fehér
Kijelző
Kijelző átlója 3,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 360 x 640 pixel
Kijelző típusa rezisztív TFT
Színárnyalatok száma 16,7 millió
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória / max. MMS méret dinamikus / 300 kB
Belső memória 70 MB
Memória bővíthetősége microSDHC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van (384 kbps) / van (3,6 Mbps) / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.0 (A2DP is)
WiFi nincs
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS van / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van (max. 1 óra)
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel T9
Szoftverek
Platform Symbian OS 9.4 Series 60 5th edition
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van (POP3, IMAP4, hitelesített)
Java van, MIDP 2.0
Játékok 2 darab
Valutakonverter van
Extra szoftverek Nokia Maps
Multimédia
Fő kamera 2 megapixeles, fixfókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (640 x 352 @ 30fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1320 mAh Li-Ion
Készenléti idő 432 óra
Beszélgetési idő 7 óra (2G) / 4 óra 30 perc (3G)
Egyebek
giroszkóp, színes hátlapok