Hirdetés

LG GW620 - belépés a klubba

Bevezető

A kisebbik (de ettől még így is bőven elég nagy) koreai mobilgyártó is belépett az Android rendszerű készülékék világába, üdvözöljük. A hazánkban is hivatalosan piacra lépett (már kapható) GW620 mellett az idei barcelonai kiállításon egy olcsóbb modellt is bemutattak, de tesztünk alanya sem a csúcskategóriában indul, kezdőára mindenképpen 100 lepedő alatt alakul.

LG GW620
[+]

Amikor a kezembe nyomták a dobozt, még úgy tudtam, hogy nem a végleges telefon került a birtokomba, aztán kiderült, hogy mégis, maximum egy későbbi frissítéssel kerül javításra benne egy-két hiba. No, nem olyan problémák, amik a gép működésére kihatással bírnának, egyszerűen csak néhány fordítási tévedést kell majd korrigálni. Igen, a GW620 a második olyan Android rendszerű eszköz a piacon, amely magyar nyelven kommunikál.

LG GW620
[+]

Ez pedig idehaza igenis számít. Azt hiszem nem meglepő, ha azt mondom, hogy rengeteg olyan potenciális, üzleti felhasználó akad az országban, akinek angol nyelvtudása közelít a nullához. Éppen ezért - ha Android oprendszerre ácsingóztak - eddig csak a Samsung Galaxy Spica volt az egyetlen, számukra is kezelhető eszköz, most viszont megjött a vetélytárs, amely abban biztos, többet tud, hogy elcsúsztatható QWERTY gombsort is kapott.

LG GW620
[+]

A Mobile World Congress összefoglalójában is megemlítettük, hogy felmérések szerint az elmúlt évben a teljes, fizikai billentyűzettel ellátott okostelefonok piaca 250%-kal bővült, ami azt jelzi, hogy az érintős trendek mellett egyre többen jönnek rá arra, hogy a legfrankóbb szövegbevitel mégiscsak a fizikailag is jelen lévő gombsorral valósítható meg a legjobban. Nem csoda tehát, ha az LG is ilyen eszközt rakott össze: ha már Android, akkor adjuk meg a júzereknek azt, amire a jelek szerint vágynak. Hogy ez mennyire sikerült, az a következő oldalakon ki fog derülni.

Külső

Ha nagyon akarom, akkor mondhatom a formavilágra, hogy "eldzsís", mert feketén csillognak az érintőgombok a 320x480 pixeles TFT kijelző alatt, de igazából ez is egy ugyanolyan szappan, mint a legtöbb érintésvezérelt telefon. Jó pont viszont, hogy a képernyő feletti rész műanyagja nagyon minőségi, a hátlap is jó tapintású.

LG GW620
[+]

A GW620 oldalsó részein nem fukarkodtak a kezelőszervekkel a mérnökök. Bal felől a microUSB csatlakozó ajtaj nyitja a sort, alatta a hangerőt szabályozó gombok helyezkednek el. Jobb oldalon a microSD kártya bemeneti helye található, illetve egy-egy dedikált billentyűt kapott a zenelejátszó és a kamera. A készülék tetején 3,5 mm-es jack csatlakozó ücsörög, s itt leljük meg a bekapcsoláshoz, illetve a kijelző lezárásához szükséges gombot is.

LG GW620
[+]

Ha már szó esett a csatlakozókról, érdemes belekukkantani a dobozba. Az akkurátusan zacsikba csomagolt tartozékok között nem okoz meglepetést a töltő és az adatkábel, ám a headset mindenképpen megérdemli a figyelmet. Felvevőgombos, agybadugós végű tartozékról van ugyanis szó, amely igen kellemes hangzást biztosít, ha nem idegenkedünk attól, hogy közvetlenül a szürkeállományunkra csatlakoztassuk a drótokat.

LG GW620
[+]

Az oldalról előcsúszó QWERTY gombsor teljesen megváltoztatja a készülékről eddig kialakult képet. Ez a világoskék felület ugyanis friss, üde és fiatalos (mint Medveczky Ilona), mindenképpen egyedi árnyalat. Ráadásul az előbukkanó billentyűzet is minden dicséretet megérdemel: manapság ritka, hogy öt soros klaviatúra álljon egy mobiltelefonban rendelkezésre, az LG-nél mégis meg tudták ezt úgy oldani, hogy egyáltalán nem lett zsúfolt az elrendezés. Számomra annyira szokatlan volt, hogy számok beírásánál rutinból nyúltam az "alt" gombhoz, aztán esett csak le, hogy a billentyűzet felső sora natívan is használható ilyesmire. Külön jópont a remek megvilágítás: a kékes és pirosas színvilág egyértelművé teszi, hogy melyik karakter milyen kombinációval érhető el.

LG GW620
[+]

A gombok különállóak, domborúak, van nyomáspontjuk. Magyar kiosztás nem lesz, de a megfelelő betűt hosszan nyomva előbukkannak annak ékezetes verziói is, ami lehetővé teszi, hogy a helyesírás szabályainak megfelelően írjunk. A gombsorra még a kurzormozgató billentyűk is odafértek, minden elismerésem a tervezőknek. A telefon hátlapja csak a kamera miatt lehet érdekes, öt megapixeles, villanófénnyel megtámogatott optika ücsörög itt, amely szintén saját bütykölés eredménye, ugyanis elvileg az 1.5-ös Android nem támogatja a vakut.

Vas, menü

A hardver majdnem a szokásos, legalábbis az 528 MHz-en ketyeg Qulacomm MSM7200A processzor már sok androidos gépben üzemelt. A kijelzőről azonban érdemes tudni, hogy a trendekkel ellentétben rezisztív technológiát használ, ami azt jelenti, hogy egy pontban érzékeli a nyomást, s erősebben kell hozzáérnünk, mint egy kapacitív verzióhoz. Tény, hogy szokni kell, mert - mint ahogyan a kicsit lentebb látható videóban is észrevehető - nem mindig úgy reagál a kijelző, ahogyan azt az ember már megszokta Android készülékek esetén.

LG GW620 menü

A rendszer általános sebessége megfelel a hardverrel szemben támasztott elvárásoknak, nagyjából a HTC Hero szintjén van. Eleinte kicsit csalódtam, hogy ilyen régi, 1.5-ös Android került a gépre, ám az LG sok dolgot házon belül oldott meg, amit egyébként csak a 2.0-s frissítés hozott volna, így már nem olyan rossz a helyzet.

LG GW620 menü

A változtatások leginkább a kezdőképernyőre és a menüre vontakoznak. Először is szögezzük le, hogy ha valakinek nem tetszenek az LG által fejlesztett dolgok, egy gombnyomással visszatérhet a klasszikus Android kinézethez. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a csak három képernyőből álló készenléti kijelző körbejárható, ha elértünk a végéhez, megint jön az eleje, ez hasznos, bár a háttérkép széle azért látszik ilyenkor. A másik fontos apróság, hogy az alsó négy ikon fölé további négy rajzocska került, amelyeket mi állíthatunk be. A menübe belépve jön még egy okosság, az alapvetően névsorba rendezett ikonokat az LG funkció szerint kategóriákba tette, ami talán jobb átláthatóságot biztosít.

LG GW620 menü

Mindezen fejlesztésekhez tartozik egy saját téma is, amely az ikonok grafikáját, illetve ha akarjuk akkor a háttérképet is lecseréli. Őszintén szólva én inkább maradtam az eredeti rajzoknál, mert az LG által alkotott stílus kicsit bárgyú: minden funkciót valami kis moszat jelöl, amely Sesame Street rajongók számára biztos kedves emlékeket ébreszt, de kevéssé vehető komolyan. Új widgetet azonban nem alkotott a koreai banda, egyedül az FM-rádió állapotjelzője lehet érdekes, de az Android Market jó terep arra, hogy keresgéljünk hasznos és/vagy látványos további lehetőséget ezen a területen.

Hirdetés

Az LG tevékenysége nem merül ki azonban a fentiekben. Belepiszkáltak a kamerába, kapott a készülék DivX támogatást, van Exchange szinkronizálási lehetőség, csináltak közösségi szolgáltatások számára kliensprogramot, átrajzolták a galériát - ezek gyárilag az 1.5-ös Android rendszerben nincsenek meg. A legfontosabb azonban, hogy a GW620 magyarul kommunikál a felhasználóval.

Alapfunkciók

A névjegyzék négy füllel rendelkezik, innen elérhető a tárcsázó, a híváslista és a csoportok is (ide kerülhetnek Facebook kontaktok). A funkcionlaitás, az egy emberhez felvehető adatok száma megegyezik a többi Android rendszerű gépben tapasztaltakkal. A kontaktok importálása Gmail és Exchange fiókon keresztül is történhet, a görgetés viszont néha akadozik.

LG GW620 menü

Az üzenetkezelés SMS/MMS része nem okoz meglepetést. A magyar karakterek bevitele a fentebb említettek szerint megoldott, az írást magyar nyelvű szókiegészítő szoftver teheti azok számára kellemessé, akik szeretik az ilyesmit. A remek gombsoron gyorsan lehet szöveget bevinni. A hagyományos Gmail és POP/IMAP4 e-mail fiókok kezelésének túl a GW620-ban helyett kapott egy Moxier nevű szoftvercsomag is, ez felelős a vállalati levelezésért, a névjegyzék és a naptár szinkronizálásáért. Ez az LG ajándéka, hiszen az 1.5-ös Android rendszer erre gyárilag nem képes.

LG GW620 menü

A naptár az ismert elemekből épül fel, szinkronizálásra kerül a Gmail fiókunkkal is, folyamatosan. Ebbe nem nyúltak bele az LG-nél. Az ébresztőóra is az ismert funkciókat hozza: többi időpont, ismétlődés állítható be. A gyári számológép csak alapfunkciós, de az Android Market jó terep arra, hogy turbósított kalkulátorokat keresgéljünk. Ugyanez a megoldás arra is, ha stopperre, visszaszámlálóra, vagy átváltóra lenne esetleg szükség: gyárilag a készülékben a felsoroltak közül egyik sincs benne, de a netről könnyen letölthető egy rakás.

LG GW620 menü

A készülékben a QuickOffice Android rendszerre írt verziója is megtalálható, de csak a read-only variáns, amely dokumentumok megnyitására elegendő, de szerkeszteni ezeket nem lehet. Sajnos nálam a megnyitás sem jött össze, egy teljesen szabványos Word állományra bemondta az unalmast a szoftver.

Multimédia

A GW620 kamerája sokat ígér: 5 megapixeles, autofókusszal, segédfénnyel felszerelt optika ül a hátlapon, ami azt is jelenti, hogy a koreaiak itt is belepiszkáltak a rendszerbe, hiszen elvileg vakut az Android 1.5-ös verziója nem kezel. A fényképezőgépet elindítva a keresőből előhalászható egy sereg opció, ezek közül a makro mód lehet érdekes (s mint lentebb látni fogjuk eléggé hatékony is), a többi apróságot egy körkörösen mozgó menüből választhatjuk ki. Ez egy rettentően szerencsétlen megoldás, igazi küzdelem rájönni, hogy miképp tekeredik a tárcsa. Az opciók között van fehéregyensúly, sorozatfelvétel, időzítő, képméret és képminőség beállítás, illetve van egy ilyen lehetőség, hogy szépségfelvétel. Kerestem egy szépséget a környéken (épp ebédet főzött), de nem tapasztaltam semmi különöset a fotózás során. Aztán a Google segített: az LG szerint a szépségfelvétel arra jó, hogy az arcokról tisztább, világosabb kép készülhet. Bizonyára így van.

LG GW620 menü

Az elkészült képek (fent) sajnos nem váltják meg a világot. 1-2 megapixelesre kicsinyítve őket rendben vannak, de teljes méretben nagyon zajos és homályos képek készülnek még tökéletes fényviszonyok esetén is. Felüti a fejét némi kromatikus aberráció is, a vaku pedig ugyan nem gyenge, de teljesen elszínezi a fotót, így aztán nem egy nagy élmény. A makro viszont tényleg hatékony, a közeli felvételek legalább élesek. Az előzetes hírek szerint 720x480 pixelben kellett volna tudnom videót rögzíteni, ehhez képest a legnagyobb választható felbontás a 320x240 volt, ami csalódást okoz.

LG GW620 menü

A képgalériában viszont van bőven fejlesztés, ráadásul nagyon ötletes. A fotóink és videóink időrendben vannak. Függően attól, hogy milyen helyzetben van a kezünkben a telefon, felülről, vagy oldalról előhúzható egy menü, amiben választhatjuk csak a képeket, a kedvenceket, a videókat, a tageket (magyarul címke), illetve az emberekhez rendelt fájlokat. Erre a sávra mindig merőleges helyezkedik el másik előhúzható okosság: az időegyenes, itt ahhoz a dátumhoz szánkázhatunk, ahová gondoljuk. Mindez gyors, animált, jól kezelhető, ide mindenképp írok egy pirospontot.

LG GW620 menü

Van egy videoszerkesztő is. Marhaság. Mindenféle előre kitalált effektekkel lehet képeket és mozikat egy megadott stílus és zene alapján kiválasztani, ebből a szoftver csinál valamit, ami kábé egy kicsit meghülyített slideshow lesz, meglettünk volna enélkül. Pozitív viszont, s nem lehet eléggé sokszor megemlíteni, hogy a GW620 képes DivX mozik lejátszására, ami egyelőre ritkaságszámba megy az Android rendszerű gépek között.

LG GW620 menü

A zenei résznél reménykedtem, hogy voltak annyira tökös gyerekek az LG-nél, hogy ide is belepiszkálnak, de sajnos nem. Úgyhogy nincs equalizer, s hiába jó a mellékelt füles, kicsit több basszust elviseltem volna. A szokásos funkcionalitást kapjuk: ID3 alapján történő rendezést, albumborítót, véletlenszerű és ismétlődő lejátszást. Van viszont FM-rádió, sajnos RDS nincs hozzá, de igen jó a vételi érzékenység.

LG GW620
[+]

Adatátvitel, GPS

A GW620 adatátviteli szempontból hozza mindazt, amire szükségünk lehet. A WLAN antenna elég érzékeny, több hálózatot látott a környéken mint a telefonok általában, ami jó hír. A csatlakozás sem okozott gondot. Ha nincs a közelben WiFi, akkor marad a mobilhálózat: itt a maximum a 7,2 Mbit/s sebességű HSUPA lehet, bár kis hazánkban jó, ha 2-3 Mbit/s tempót el tudunk érni a fővárosban.

LG GW620 menü

A technológia tehát adott, a böngészőt ismerjük más Android gépekről, de a kezelésnek nagyon nem tesz jót a rezisztív technológia, miután ez egy ponton érzékeli az érintést, ezért érdemes körömmel navigálni, különben könnyen mellényúlhatunk. Az LG a közösségi szolgáltatásokra is gyúrt: Bebo, Twitter és Facebook kliens került a készülékbe, ezek egy helyről az SNS menüpontból érhetőek el (SNS = Social Networking Services). A híres-hírhedt Facebook játékok (Farmville és a többiek) persze most sem érhetőek el, de az üzenetkezelés, a profil, a kommentezés és a képek megosztása nem jelent problémát.

LG GW620 menü

Lokális szinten microUSB kábellel zsonglőrködhetünk, itt vagy úgy döntünk, hogy a memóriakártya tartalma látszik külső meghajtóként, vagy levarázsoljuk a drivert az LG oldaláról (mivel a dobozban nincs CD), és megpróbálkozunk a szinkronizálással. A Bluetooth alapból herélt verzió, fájlküldést nem támogat, a Motorola HX1 headsetemmel viszont vidáman működött együtt.

LG GW620
[+]

Az Android szabvány determinálja, hogy ebben a készülékben is van GPS vevő, ám szoftver gyanánt gyárilag csak a Google Maps érhető el. Az LG illetékesei azt pusmogták, hogy nem kizárt egy szolgáltatói verzió piacra lépése esetén, hogy Nav N Go, esetleg NDrive is az alapcsomagba kerül majd, de egyelőre az ilyesmiért zsebbe kell nyúlni.

Akkumulátor, összegzés

A készülék puha hátlapját leszedve egy igen méretes, 1500 mAh teljesítményű, Lithium-Polymer akkumulátor néz velünk szembe. Ez elég izmos darab, s a tapasztalatok is azt mutatják, hogy stand-by állapotban (tehát amikor a telefon rajta lóg a hálózaton, de nem csinál semmit), nagyjából két óránként csökken 1%-ot a telep töltöttsége, legalábbis én ezt tapasztaltam.

LG GW620
[+]

Nyilávn az Android rendszerű gépeknél nehéz bemérni egy átlagos használatot, ha mi nyúzzuk ezeket a telefonokat, akkor a WLAN és a HSDPA gyakorlatilag folyamatosan dolgoznak, netezünk, fotózunk állandóan, a GW620 nálam így is bírta három napig, ami mindenképpen dicséretes. A töltés PC-ről is történhet, viszont érdekes módon egy Motorola Milestone töltőjére rezignáltan reagált az LG: mintha be sem dugtam volna.

LG GW620
[+]

Értékelés: LG GW620
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont

Hogyan értékelünk?

Összegzés. Az LG első, hazánkba is eljutó, már megvásárolható Android rendszerű készüléke alapvetően jól sikerült. Hardveresen csak a rezisztív kijelző miatt emelnék panaszt, a kiváló QWERTY gombsor ezt ellentételezi, a szoftveres kidolgozás kapcsán pedig mindenképpen elismerendő a mérnökök munkája: az 1.5-ös Android rendszerből egész jól kezelhető, s számos funkciót megújító felületet varázsoltak, a DivX támogatás csak hab a tortán. Miután az árát mi függetlenül 85 ezer forint környékére saccoljuk, egyáltalán nem tűnik rossz ajánlatnak, hiszen a hazai piacon teljes QWERTY gombsorral nem sok Android alapú gép kapható. A G1 csak elvétve és használtan érhető el, a következő versenytárs a Motorola DEXT, ami szintén nem jött be hivatalosan az országba. A Milestone pedig klasszisokkal durvább gép - ennek megfelelő áron. A GW620 egyedi a hazai piacon a gombsor, a magyar nyelv és a nem túl húzós ár miatt is, ezért vélhetően sikeres lesz. Az LG a jelek szerint erre a vonalra gyúr: kedvező árfekvésű, de korrekt Android gépek, a következő a barcelonai kiállításon bemutatott GT540 lehet, s ha annak a szoftverébe is okosan tudtak beletúrni, akkor a GW620 mellett igazi bestseller lehet. Ez a készülék pedig megkapja tőlünk ezt a plecsnit:

LG GW620

Bog

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

LG GW620
LG GW620 Általános
Technológia GSM, UMTS
Méret 109 x 54,5 x 15,9 milliméter
Tömeg 139 gramm
Színvariációk fekete-kék
Kijelző
Kijelző átlója 3 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 480 pixel
Kijelző típusa Rezisztív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 262 ezer
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 150 MB
Memória bővíthetősége microSD (gyári: 1GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE Class 10 (4+1/3+2) / Class 10
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbps / van
IrDA / Bluetooth nincs / 2.0 (A2DP is)
WiFi 802.11b/g
USB 2.0 microUSB
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok nincsenek, csak néma mód
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Google Android 1.5
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van (POP3, IMAP4, hitelesített)
+Gmail, Exchange
Java van, MIDP 2.0
Játékok az Android Marketból letölthetők
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek Google Maps, Android Market, Google Talk, Google mail és naptár, YouTube, SNS, videoszerkesztő
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos, LED vaku
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (320x240pixel, 25 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1500 mAh Li-Pol
Készenléti idő 600 óra
Beszélgetési idő 8 óra
Egyebek
Giroszkóp, számítógépre kötve kártyaolvasóként is működik, Exchange és ActiveSync szinkronizálási lehetőség, magyar OS, QWERTY

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés